Свједок: Причао сам са дјететом да не чује како му силују мајку

19.05.2022. 15:58
0
ИЗВОР: srna.rs

Свједок Тужилаштва БиХ Горан Михајловић испричао је данас на суђењу тројици оптужених за злочине над српским цивилима у Храсници да је у затвору испод небодера у том сарајевском насељу силована жена чије је петнаестогодишње дијете било притворено заједно с њом.

- Слушао сам сваки дан вриску и галаму. Неке људе сам касније видио да су били претучени. Дјететова мајка је била притворена прекопута и била је силована. Ја сам причао са дјететом да он не чује како је силују - рекао је Михајловић.

Михајловић је испричао да је у затвору, у двдесетак ћелија, заједно с њим било још око 15 заробљеника.

Он је навео да је у затвору био три дана, а у кућном притвору два мјесеца. Након изласка из затвора, како је рекао, сазнао је да су поједини затвореници убијени.

- Дијете је било у затвору шест мјесеци, а остали по годину, двије и двије и по - испричао је Михајловић на суђењу Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу који су оптужени за незаконита затварања, убиства, мучења, злостављања и тјелесна сакаћења затвореника у просторијама затвора у Храсници, Основној школи "Алекса Шантић", као и у гаражама између небодера у том насељу у периоду од 1992. до 1994. године.

Михајловић је на данашњем рочишту пред Судом БиХ рекао да су затворене Србе тукли и затвореници муслимани, преноси "Бирн".

На суђењу је данас свједочио и Васко Бучевац, који је у храснички затвор одведен у септембру 1994. године.

- Године 1992. су хапсили људе. Одређен број је одвођен на рад, а неки у затвор. У затвор су одвођени Срби. Познавао сам Борка Стојановића, одведен је у школу, а мој пријатељ који је био с њим у затвору, након изласка ми је причао да је Борко жестоко премлаћиван, да су му стављали мокру крпу на леђа која би касније била сува од удараца. Борко је убијен од батина - испричао је Бучевац.

Он је рекао да је српско гробље у Храсници настало укопавањем особа које су довођене из затвора.

- Првих седам људи на том гробљу су побијени у затвору. Тако је основано српско гробље. Једног глувонијемог и неспособног човјека су оптужили да наводи гранате по Храсници. И он је убијен - рекао је свједок.

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић прочитао је данас раније узети исказ од преминулог свједока Младена Младића, који је 1992. године ишао у 8. разред.

Дијелови прочитаног исказа тицали су се одвођења њега и мајке на стадион "Фамос", гдје је, према његовом свједочењу, видио једног затвореника који је натјеран да једе траву и да су око њега испаљивани хици из оружја.

Свједок је у исказу навео како је пребачен у затвор, у гараже, те да се сјећа Хебиба и Гаџе. У исказу је навео неколико затвореника који су умрли након што су претучени.

Наставак суђења планиран је за 26. мај.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом служио вечерње Митрополит Хризостом служио вечерње
Отворена изложба о српском страдању у Братунцу Отворена изложба о српском страдању у Братунцу
За убијене у Брежанима нема правде ни послије 30 година За убијене у Брежанима нема правде ни послије 30 година
Најчитаније
 • Преминула Сузана Рађен Тодорић
  16h 15m
  1
 • Додик кандидат за предсједника Српске, Цвијановићева за Предсједништво БиХ
  17h 23m
  1
 • Утврђена ранг-листа за додјелу 50 стипендија
  21h 16m
  0
 • Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир
  21h 1m
  3
 • У Миљевићима идентификовано 11 жртава несталих на подручју Сарајева
  14h 6m
  0