Свјетски научници пажњу усмјерили ка Црној Гори

21.04.2020. 10:59
1
ИЗВОР: Srpska.info

Цијели свијет тренутно трага за рјешењем проблема пандемије корона вируса Sars-CoV-2.

Научници из Бергакадемие Фреиберг  вјерују да су нашли рјешење: На морском дну на обали Црне Горе, пише њемачки Freiepresse, а преносе Приморске новине.

У свом природном окружењу, на морском дну Јадрана, он сија сав жут. То му је и дало име: Златни Сунђер. Или службено латински Aplysina aerophoba, при чему ова друга ријеч у имену значи “страх од ваздуха”, тј. од израњања. Извадите ли га из воде, његова златна боја се претвара брзо у плаво-црну.

За научнике са Бергакадемије у Фреибергу, који на обали Црне Горе од 2014. имају 100 квадратних метара резервоара у ком Златне сунђере гаје, овај детаљ око боје и није тако битан. Њих прије свега интересује резистенција сунђера против свих замисливих биолошких проузроковача болести: бактерија, вируса, бацила. Јер сунђер са црногорске обале је отпоран и на Sars-CoV-2 вирус, што буди наде научника да у њему могу наћи савезника у борби против короне.

– Сунђер на морском дну живи од тога што филтрира храну из воде – објашњава проф. др Херман Ехрлих, биоминеролог и биомимитичар са фрајбершке Бергакадемије.

Његов научни фах се бави проналажењем свега онога што човјек може да ископира од “грађевинских планова” и концепата природе. На овом актуелном пројекту на црногорској обали фрајбершки професор ради заједно са фармаколозима са Универзитета Дрезден.

Професор Ехрлих објашњава да сунђер не смије да буде превише избирљив што се тиче хране: Он мора да узме оно што му вода нанесе. Али у води постоје и сви могући проузроковачи болести, које сунђер без икаквих проблема убија – иако нема елаборирани имунолошки систем. Уз то овај сунђер, у случају повреде свог тијела, спрјечава да у његову отворену рану продру вируси или бактерије, јер изазива моменталну хемијску реакцију при којој настају хемијски измијењене аминокиселине, тзв. бромтиросини.

До сада су научници успјели да дефинишу 35 од њих. Ове одбрамбене супстанце уништавају страна тијела која покушавају да продру у сунђер: буквално све вирусе и бактерије. Професор додаје да сунђер ефикасно уништава и мултирезистентне организме. Уз то бромтиросин спречава градњу протеина а тиме и ширење тзв. RNK вируса. У ту групу спада и вирус короне Sars-CoV-2.

Професор Ехрлих закључак да морски сунђер производи материје које спречавају продирање вируса у организам изводи из већ окончаних претклиничких експеримената. Механизам дјеловања је већ доказан на ћелијама тумора, заједнички са научницима из Дрездена, на њиховој универзитетској клиници. Научна публикација на ту тему је објављена већ прије двије године. Оно што професора чини срећним јесте да није примијећено цитостатично дејство – за саму раком нападнуту ћелију субстанца из сунђера није била отровна.

Берба сунђера, који расте по цијелом Медитерану, али посебно јако у Јадранском мору, се обавља у нормалној ронилачкој опреми. У међувремену је тиму научника успјело да реализује нову методу по којој активне супстанце из сунђера претварају у кристалну форму и то у тој мјери која је потребна за клиничке студије. Око 10 грама је изоловано и њих могу одмах да уступе за лабораторијске студије у вези са борбом против Sars-CoV-2.

– Наравно да смо у овој актуелној ситуацији отворени за сарадњу са одговарајућим службама и институцијама – каже професор Ехрлих. И док је из других земаља већ добио одговарајуће упите, стручни свијет у Њемачкој се до сада није баш показао превише заинтересованим.

Досадашње резултате су научници објавили у издањима “Materials Science and Engineering”,као и на платформи “Sciencedirect”.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Geđa 22.04.2020. 08:44
    Pa i ostale životinje su imune na taj KOVID 19
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 24m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 38m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 45m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 33m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 0m
    0