Технички прегледи у Српској пред гашењем

10.07.2024. 13:11
0
ИЗВОР: capital.ba

Бројне станице за технички преглед возила у Републици Српској налазе се пред затварањем и гашењем због нерентабилности, открива KАПИТАЛ.

Њихови власници који су окупљени у Асоцијацију станица техничког прегледа кажу да се цијена техничког прегледа за аутомобиле од 55 КМ није мијењала од 2011. године, док је у међувремену све поскупјело.

- Висина минималне плате у Српској када је формирана цијена техничког прегледа била је 350, а сада је 900 КМ. Не треба никакав други податак да би свима било јасно да станице за технички преглед раде нерентабилно и да су пред затварањем. А томе треба додати и поскупљење струје и свих осталих обавеза и дажбина које плаћају станице за технички преглед - кажу из Асоцијације.

Они објашњавају да затварање техничких прегледа може изазвати ланчане проблеме.

- Постоји реална опасност да ће се станице за технички у мањим срединама позатварати и радници ће остати без посла, а власници возила ће морати да путују у веће градове како би обавили технички. Поред тога, затварањем станица за технички преглед неминовно ће доћи до гужви, па ће се на технички преглед у онима које опстану чекати по неколико дана - објашњавају наши саговорници.

Према њиховим ријечима, подизање цијена не би био удар на џепове грађана, јер ће људи тих неколико десетина марака за колико би минимално требало повећати цијену техничких прегледа свакако потрошити на гориво и за одлазак у веће средине како би урадили техничке прегледе.

Они објашњавају да је одлука у рукама Министарства транспорта и комуникација БиХ које је надлежно за доношење јединственог Правилника о регистрацији возила и цјеновника за цијелу БиХ.

- Станице за технички преглед у Федерацији БиХ су у повољнијем положају, јер поред регистрације од 55 КМ они додатно наплаћују провјеру издувних гасова у висини од 35 КМ и за то издају посебан еко-тест - објашњавају наши саговорници, додајући да се провјера издувних гасова ради и у Републици Српској, али се не наплаћује посебно.

Они додају да су људи једно вријеме долазили из Федерације БиХ и радили техничке прегледе у Републици Српској и тако избјегавали посебно плаћање провјере издувних гасова.

- Међутим, федералним законодавством је прописано обавезно посједовање еко-теста који је практично потврда да је урађена провјера издувних гасова. Пошто тај тест не издају станице за технички преглед у Републици Српској, а његово посједовање је обавезно ако је возило регистровано у ФБиХ, онда је практично онемогућено да власници возила из ФБиХ раде техничке прелгледе код нас - објашњавају из Асоцијације станица техничког прегледа Републике Српске.

Додају да је проблем и то што у ФБиХ, гдје се региструје много више возила него у Републици Српској постоји око 160 станица за технички преглед, а у Српској постоји скоро 250 станица.

- У Републици Српској је омогућено да се на сваком ћошку отвори станица за технички, чиме се неприродно повећава конкуренција и сви доводе у тежак положај, док је у ФБиХ то боље регулисано“, закључују наши саговорници.

Према подацима БИХАМК-а, у ФБиХ је прошле године регистровано 740.101 возило, у Републици Српској 453.719, а Брчко дистрикту 39.963 возила.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај
Снажно невријеме погодило Билећу Снажно невријеме погодило Билећу
У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  16h 33m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  13h 24m
  2
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  22h 39m
  1
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  18h 28m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  17h 15m
  3