Температуре руше рекорде, очекује нас врело љето

24.06.2021. 20:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Скала на термометрима данас је широм БиХ достигла неподношљивих 38 степени Целзијусових на термометрима, а метеоролози најављују да ће и у јулу бити вруће, док се у августу очекује да ће температура бити изнад просјека.

У појединим локалним заједницама данас забиљежени су и рекорди.

- У Билећи је апсолутна максимална температура за јун била 34,8 степени Целзијусових (забиљежен 2006. године), а нови рекорд постигнут је 23. јуна ове године и износи 36,4 степена Целзијусова, што значи да је стари рекорд превазиђен за 1,6 степени - навели су из Републичког хидрометеоролошког завода.

Како су додали, температурни максимуми за јун су превазиђени и за Србац и Фочу за 0,4 степена Целзијусова, те Требиње за 0,3 степена.

Најтоплије је данас у 14 часова било у Добоју, Бијељини, Мостару те Сарајеву (Бјелаве), гдје је измјерено 38 степени, док је степен ниже измјерено у Вишеграду, Приједору, Рибнику, Бањалуци, Требињу, Јајцу и Зеници.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Игор Ковачић навео је да ће до краја јуна бити веома вруће, с тим што ће топлотни талас ослабити данас и током викенда, али ће и даље температура остати између 25 и 30, а на сјеверу и југу 33 степена, што је освјежење за пет до седам степени Целзијусових.

- Након тог поново имамо пораст температуре до 35 или 36 степени, а на самом крају мјесеца и освјежење - рекао је Ковачић.

У бањалучком Дому здравља кажу да се посљедњих дана најчешће јављају пацијенти са тегобама као што су малаксалост, несвјестица, вртоглавица или краткотрајни губитак свијести, главобоље, итд.

- Врућина може да буде узрок свих тих тегоба због ширења крвних судова и посљедичног пада крвног притиска, дехидратације, хипогликемије или поремећаја електролитне равнотеже у организму - рекли су из Дома здравља Бањалука.

Из ове здравствене установе напомињу да су најугроженије групе старији пацијенти, дјеца и пацијенти обољели од хроничних, а поготово кардиоваскуларних болести.

Због екстремних температура синдикалци и даље апелују на послодавце да припазе на своје раднике, али...

- Могу рећи да је на терену стање катастрофално. Гдје год прођемо видимо да људи раде без икаквог прекида, без икаквих пауза, и то у најтоплијем дијелу дана. Не примијетим да је било ко од послодаваца повукао људе са грађевине или било ког другог објекта на којем се ради - рекла је за "Независне" Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске.

Да су нам радници највеће богатство слаже се и Спасоје Албијанић, предсједник Удружења послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Републике Српске, који истиче да и послодавци морају да се прилагоде овим условима.

"На овој жеги немогуће је да људи раде. Не подржавам послодавце који раднике не штеде на оваквим врућинама", рекао је Албијанић за "Независне".

Метеоролози истичу да ће ово љето бити топлије од уобичајеног, да ће прва седмица јула бити доста промјењива са честим нестабилностима, а највјероватније од краја прве декаде јула, па до краја мјесеца ће поново бити веома топло и вруће вријеме.

Напомињу да ове велике врућине прати и велика суша.

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруар најтоплији у модерној историји Фебруар најтоплији у модерној историји
Идеална температура по просторијама у стану током зиме Идеална температура по просторијама у стану током зиме
Невјероватан призор у Њемачкој: Грталице на улицама чистиле лед Невјероватан призор у Њемачкој: Грталице на улицама чистиле лед
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    10h 4m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    10h 36m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    5h 47m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    10h 45m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    13h 52m
    0