Топаловић: Голготе и искушења ове просторе окренуло ка Богу

12.03.2023. 21:00
5
ИЗВОР: srna.rs

Декан Православног богословског факултета Свети Василије Острошки у Фочи Владислав Топаловић рекао је да су ови простори прошли велику голготу и искушења и да их је и то са једне стране окренуло више православљу и Богу.

- Управо тамо гдје се највише страда, тамо људи се више окрећу Богу - рекао је Топаловић на предавању о теми "Сусрет са Богом у светом покајању" у Источном Сарајеву, које је организовао Православни центар за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски".

Према његовим ријечима, ако Бога не препознамо у очима ближњих, нећемо га видјети нигдје друго.

- То је мотив овог предавања и то је уствари истинска срећа - рекао је Топаловић.

Одговарајући на питање колико је савремени православни свијет данас у 21. вијеку ближе вјери и Богу, Топаловић је рекао да је то велико питање, али да се на свакодневном нивоу сваки човјек, па и сваки народ, опредјељују за Бога.

- Мора се сваки пут рећи - идем тим путем, путем вјере. Ујутро када устанете ви се поново опредјељујете за сусрет са Богом - рекао је Топаловић.

Он је додао да "вјера опада" у неким друштвима која су данас пуна благостања, попут скандинавских земаља гдје нема пуно тегоба животних, као што је то у неким земљама које имају драматичнију историју и садашњост.

- То је занимљив феномен, а тамо гдје су жаришта пуна тегоба и сукоба и невоља, човјек тражи смисао у свему томе, тражи смисао у патњи и налази га у Богу - рекао је Топаловић.

Он је навео да се у вријеме Великог поста људи се окрећу духовним темама и имају потребу да се због "загађеност ефемерним свакодневним информацијама које постоје у животу, поготово у вријеме масовних медија, измакну од свега тога и нађу неку другу форму сусрета и разговора.

- То није разговор о свакодневним темама, него се окрећу оним великим темама а то је питање Бога, питање односа са Богом, питање смисла - нагласио је Топаловић.

Вечерашње предавање одржано је у препуној сали Културног центра у Источном Сарајеву.

Циклус великопосних предавања, које организује Православни центар за младе Митрополије дабробосанске, подржали су град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Srboljub 13.03.2023. 13:44
    Oj ture, dakle tebi smeta crna mantija i nemaš konkretne razloge. To nije pitanje vjerskih principa,te u tvom slučaju se isto može objasniti isključivo konvertitskim antagonizmom. Meni principe vjere ne možeš objašnjavati jer sam na tom polju na pozicijama vojvode Jevđevića i veliki je jaz između nas. Tebi Mile smeta jer osporava bejha, meni smeta zbog određenih stvari ali ne i zbog toga, a isto tako je i sa ovim u crnim mantijama. Doći će i te stvari na red, ali odbrana od vatikanskih, u-feslijskih i drugih koljača moga naroda je prioritet.
  • Generic placeholder image
    Leo 13.03.2023. 09:09
    Srboljube....nisi vrijedan ni mog vremena, kao ni vremena svih ostalih koji te ne jebu,kad nešto odvalis,ali eto si meni živac uspjevao cupati,do sad...vise nećeš rekoh ti sinoć...a usput, kad sam tu...vjera se stiče od malih nogu ma ko kod bio na vlasti..Ubjedjenje da si postao srbin,ako je to Bajazit potencirao ili ovi crnomantijasi,koji su u talu sa njim,neće proći kod Gospoda...A sad tebi iznositi osnovne principe vjere bilo bi suludo i zato....TUTANJ...veceras će se djeliti "ordenja" Bajazitu i Picoustom, pa uživaj u prizoru i topi se od miline srbovanja...
  • Generic placeholder image
    Србин 13.03.2023. 04:54
    Да ли је декан богословског факултета у Фочи, очистио тај факултет од млађаних алкохоличара, наркодилера и хомосексуалаца?
  • Generic placeholder image
    Srboljub 13.03.2023. 00:11
    Šta ti konkretno smeta kod ovoga, nije lijepo blatiti nekoga bez jasnog razloga, možda ga lično poznaješ pa znaš svoje razloge, u svakom slučaju napiši ako već imaš mišljenje o ovom tipu.
  • Generic placeholder image
    Leo 12.03.2023. 23:32
    Kad obični vjernika,koji je to bio i u vrijeme Broza,čuje kako se bez straha božijeg pozivate na Boga,ponekad se zapita..da li zaista ima Boga pa ovakve hostaplere drži ma čelu pravoslavlja...Medjutim,mozda je to upravo zato,da vidi ko će se od svih koji se zovu vjernici,kome privoljeti carstvu..da li onom istinskom Njegovom ili ovom koje ovdje predvodi neko iz monaških odezda, a sa trona mitropolita,odakle na sve načine vodi pravoslavni narod u ekumenizam...Otvorimo oči,pored ovakvih jer će nas Gospod pitati zašto smo Ga izdali idući za ovakvim...
Повезане вијести
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
Данас хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру у Источном Новом Сарајеву Данас хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 58m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    19h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    19h 12m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    23h 37m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    6h 12m
    0