Требиње: Гимназијалац сам израдио електромагнетни топ

28.10.2020. 08:55
0
ИЗВОР: Nezavisne

Радош Радовановић, ученик трећег разреда Гимназије "Јован Дучић" из Требиња, освојио је прво мјесто на Осмој међународној конференцији о настави физике у Алексинцу, у Србији, а награђен је за конструкцију електромагнетног топа.

На овој конференцији су била пријављена 33 ученичка рада.

Такмичење, које подразумијева и конференцијски и практични дио, ове је године у цијелости одржано онлајн, тако да је Радош снимио цјелокупан свој експеримент и послао га, заједно са свим подацима о раду, након чега је цјелокупан пројекат окончан одбраном рада, која се такође одвијала онлајн, гдје је Радош одговарао на питања професора који су чинили стручни жири.

- Циљ ми је био да покажем како се струја може искористити за испаљивање пројектила великим брзинама, што је сличан принцип на коме је америчка војска конструисала један топ, али се он не мора нужно користити у сврхе уништавања, већ један овакав систем, када би се усавршио, могао би се користити за испаљивање сателита из Земљине атмосфере - прича Радош.

У цјелокупном пројекту је, како објашњава, користио извор наизмјеничне струје, затим неке компоненте помоћу којих се та струја претвара у једносмјерну, а онда се она складишти у кондензаторе и та енергија се нагло ослобађа приликом испаљивања пројектила.

Осим тога, Радош каже да се у свему вршило и истраживање, мјерећи брзину метка, зависно од различитих параметара, попут дужине метка, броја кругова намотаја у електромагнету, па је након свега прорачун дао прецизност овог малог електричног топа око 40%.

- Сматрам да је у цјелокупном пројекту за нашу школу значајно да смо након претходних година и такмичења на којима смо увијек освајали друга или трећа мјеста сада коначно освојили и прво мјесто, али је и мој друг Никола Радановић такође имао запажен резултат - рекао је Радош за "Независне".

Занимљиво је и то што је иза себе оставио и једног Руса, који је у своме експерименту представио водоник као гориво будућности, али и ученике из Бихаћа који су урадили врло запажен експеримент Вилсонове коморе, као и осталих 17 ученика који су ушли у ужи круг.

Његов ментор Ненад Грковић, професор физике у требињској Гимназији, каже да након свега остаје један жал за тим што је све морало да се ради онлајн, јер Радошев експеримент, како објашњава, заслужује да се види и доказује уживо.

- До сада смо мој колега Максим Мичета и ја увијек помало помагали ученицима, а у овом је експерименту први пут сам ученик изнио пројекат, јер је и набавку материјала, али и поставку самог експеримента и испитивање Радош урадио сам - каже професор Грковић.

Напомињући да је Радош до те мјере самосталан да своје знање употпуњује радом и трагањем по интернету и у литератури, професор Грковић додаје да је и други ученик, Никола Радановић, сигурно на путу да на наредном такмичењу заузме неко од првих мјеста.

- Радош је ученик који би, да му сада задам да направи електрични аутомобил, то могао урадити, јер има сјајну особину прикупљања информација без помоћи професора, што је врло битно, тако да мислим да би образовање требало све више да иде у том смјеру - рекао је Грковић.

На конференцији у Алексинцу су учествовали ученици из цијелог региона, али и Бугарске и Русије, а занимљиво је да су за њих била организована и предавања факултетских професора, од којих су могли стећи нова знања из физике и наставе из физике.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 21m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    5h 19m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 45m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    12h 0m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    13h 39m
    0