Трошкови болничког лијечења обољелих од ковида 48 милиона КМ

16.04.2021. 10:25
0
ИЗВОР: Срна

У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ и болницама Републике Српске од почетка пандемије до краја марта ове године на лијечењу су се налазила 12.722 пацијента обољела од вируса корона, а трошак њиховог болничког лијечења износио је око 48 милиона КМ.

У просјеку, болничко лијечење обољелих од ковида 19 по пацијенту кошта око 4.000 КМ, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

У Фонду појашњавају да, у зависности од тежине клиничке слике, за обољеле од вируса корона који су збринути у једницама интензивне његе, уз употребу респиратора, Фонд ову услугу болницама плаћа у износу од 30.330 КМ по пацијенту, од пријема до отпуста из болнице.

За пацијенте који захтијевају повремену употребу кисеоничке маске и класификују се као пацијенти са тежом клиничком сликом, Фонд плаћа 2.270 КМ, а за пацијенте са најблажом клиничком сликом 1.260 КМ.

Трошкове здравствене заштите за обољеле од ковида 19 у потпуности сноси Фонд јер су обољели ослобођени плаћања партиципације за све услуге из обавезног здравственог осигурања.

Осим болничког лијечења, обољели од вируса корона не плаћају партиципацију ни за друге услуге и права из здравственог осигурања, попут права која остварују у домовима здравља, за лијекове који се налазе на домаћим листама, као и за пулмолошку рехабилитацију након болничког лијечења и друго.

Из Фонда подсјећају да на основу Уредбе предсједника Републике, као и одлуке Фонда здравственог осигурања, све док траје ванредна ситуација изазвана пандемијом, Фонд сноси трошкове здравствене заштите у јавним здравственим установама и за грађане Републике Српске који нису осигурани, а средства обезбјеђује Влада Републике Српске.

У прошлој години, од почетка пандемије, трошак здравствене заштите неосигураних грађана износио је 31,4 милиона КМ.

У Фонду напомињу да је на овај начин Република Српска показала своју социјалну одговорност и грађане растеретила бар бриге о трошковима лијечења, што није случај ни у много развијенијим земљама свијета, у којима је, уколико грађани немају осигурање, новац први услов за лијечење обољелих.

Фонд здравственог осигурања настоји да усклађује своје прописе са новонасталом ситуацијом, прилагођавајући их новим потребама осигураника, наведено је у саопштењу.

- Осим настојања да унапређује квалитет здравствене заштите обољелих од ковида 19, Фонд такође настоји да вирус корона не угрожава остваривање других права наших осигураника. Тако је омогућено да се паровима у процесу вантјелесне оплодње, у случају прекида процедуре због заражавања вирусом корона, понови поступак вантјелесне оплодње - истакнуто је у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијена прегледа код др Несторовића: Ево колико родитељи плаћају да им контроверзни доктор лијечи дјецу Цијена прегледа код др Несторовића: Ево колико родитељи плаћају да им контроверзни доктор ...
Љекари из Српске пишу терапију генералу Љекари из Српске пишу терапију генералу
Мајка недавно преминулог Гордана Савића донирала 50.000 КМ за Магдалену Влашки Мајка недавно преминулог Гордана Савића донирала 50.000 КМ за Магдалену Влашки
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    11h 54m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 38m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 43m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    16h 47m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    2h 14m
    0