Труднице принуђене да плате прегледе и лијекове ако послодавац не плаћа осигурање

10.08.2023. 09:26
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Запослене труднице у Републици Српској којима неодговорни послодавци не уплаћују доприносе од почетка августа остале су без здравственог осигурања, те сада прегледе и налазе морају плаћати.

Наиме, од 1. августа почео се примјењивати Закон о обавезном здравственом осигурању Републике Српске и Закон о доприносима, којима се укида финансирање здравствене заштите за све грађане у Српској којима је то било омогућено током трајања пандемије вируса корона, без обзира на уплату доприноса.

Колико је сада настао огроман проблем за труднице које раде, а којима се не уплаћују доприноси, за "Независне новине" истиче и Јелена Бјелица, новинарка која води онлајн часопис "Моје дијете - часопис за родитеље", а која каже да је страшно и тужно да трудница, ни крива ни дужна, остане без здравственог осигурања.

- Да ли је њена кривица што јој нису уплаћени доприноси? Без обзира на све, ни у ком случају један систем не смије да дозволи да трудна жена остане без здравственог осигурања - истакла је Бјелица.

Она појашњава да јој се јављају труднице које морају платити прегледе у домовима здравља по 40, 50 КМ, а уз то и бројне налазе.

- На примјер, поједине труднице користе лијек клексан, који је јако скуп, а за који је, ако се користи у великим дозама, потребно и до 900 КМ мјесечно. Јавила ми се једна трудница која више не може да подиже клексан бесплатно. Осим тога, и утрогестан користи заиста велики број трудница, а и он је скуп. За њега сам се изборила прије четири године да буде бесплатан, а сада га опет морају плаћати оне које немају осигурање - наглашава Бјелица.

 

Како каже, посебно је тужно то што су и особе обољеле од малигних болести остале без здравственог осигурања, и то у тренутку када се боре за живот.

Она је апеловала на надлежне да нађу неки начин, изузетак да и овим категоријама обезбиједе осигурање.

- Трудница мора имати бесплатно здравство, па не треба јој још та брига како да плати преглед, скупу терапију и на крају порођај. Јако сам осјетљива на труднице и због тога сам покренула јавни апел да им се помогне - додала је она.

Раније су из Фонда здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС) саопштили да труднице које су запослене на здравствено осигурање пријављује послодавац, који је дужан да за њих уплаћује доприносе. 

- Уколико трудница није запослена, а партнер јесте, на здравствено осигурање се може пријавити преко партнера, за кога се, такође, морају уплаћивати доприноси. Ако не постоји ниједна ова могућност, тада се трудница на здравствено осигурање може пријавити по основу свог стања и њена здравствена заштита се финансира из буџета Српске. Исто важи и за породиље, као и за жене у процесу планирања породице. Тада се на здравствено осигурање пријављују у Фонду и са собом носе налаз надлежног љекара - навели су из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Дакле, како појашњавају, по основу трудноће, трудница не може да се пријави све док је запослена или има основ осигурања преко запосленог супруга, без обзира на то да ли се доприноси плаћају.

Пише: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
Многе стоматолошке услуге осигураницима у Српској покрива Фонд здравственог осигурања Многе стоматолошке услуге осигураницима у Српској покрива Фонд здравственог осигурања
Успостављање ИЗИС-а за 10 до 15 дана Успостављање ИЗИС-а за 10 до 15 дана
Дијете које напуни седам година остаје код педијатра до краја календарске године Дијете које напуни седам година остаје код педијатра до краја календарске године
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 38m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 53m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 44m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 11m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 3m
    0