Труднице у Српској пренаталне тестове и даље плаћају 1.600 КМ

09.03.2023. 18:39
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Још није познато када ће за труднице у Српској бити бесплатни пренатални тестови, иако је закон који предвиђа ову могућност на снагу ступио још прије пола година.

Донедавно се чекало на усвајање Програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице, те доношење одлуке о начину финансирања овог програма.

Поменути програм је усвојен и објављен у Службеном гласнику, а Влада Републике Српске је на посљедњој сједници, одржаној 2. марта ове године, донијела одлуку којом се за ову године обезбјеђују два милиона КМ за његово финансирање.

Међутим, труднице којима је препоручен неинванзивни пренатални тест, ову дијагностичку процедуру и даље плаћају, за што, у случају комплетне анализе, морају да издвоје скоро 1.600 КМ.

Наиме, још није пронађена здравствена установа, односно лабораторија у којој ће бити анализирани узорци узети у болницама у Српској, нити се зна када ће то конкретно бити.

То и даље изазива револт код трудница и жена које ускоро планирају потомство, а које су се надале да ће, ступањем на снагу Закона о обавезном здравственом осигурању, имати могућност да бесплатно ураде поменути тест, наравно, ако струка процијени да је то неопходно.

– Имам 40 година и остала сам у другом стању природним путем. Урадила сам тестове из крви, а резултат није баш најбољи, првенствено због година. У таквним ситуацијама се препоручује неки свеобухватнији неинванзивни пренатални тест, да би се искључио ризик од хромосомских поремећаја. Ове тестове је најбоље урадити између 10. и 12. седмице трудноће, што значи да труднице у Српској не могу да чекају усвајање неких одлука и правилника, на основу којих ће они код нас напокон постати бесплатни. Тренутно сам, у 11. недјељи трудноће, а узимање узорка за тест заказала сам за сљедећу седмицу. Тест ће ме коштати 1.580 КМ. Апсурд је да је закон на снази већ пола године, али да жене од тога, засад, немају никакву корист – наглашава Марта К. из Бањалуке.

Будуће родитеље додатно љути то што женама које тестове ураде у периоду од ступања закона на снагу до почетка финансирања поменутог права, новац неће бити рефундиран. 

– Питам се, чему онда и усвајати или мијењати законе – каже саговорница "Српскаинфо".

Из Фонда здравственог осигурања Српске објашњавају да је њихов Управни одбор недавно  усвојио Програм неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице, којим се утврђују критеријуми и начин остваривања овог права.

– Влада Републике Српске је прошле седмице, у складу са поменутим законом, донијела Одлуку о начину финансирања овог права, која ступа на снагу осам дана након објаве у Службеном гласнику Републике Српске. Иначе, ријеч је о праву које је први пут уврштено у пакет права обавезног здравственог осигурања, које ће у потпуности бити финансирано и по томе је Српска јединствена у региону – наглашавају за "Српскаинфо" у ФЗО и подсјећају да је критеријуме финансирања пренаталних тестова, односно, ко има право на њих, одредила здравствена струка, тачније љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

– Примјена овог права у пракси почиње оног момента када се усвоје сви потребни подзаконски акти у складу Законом и када УКЦ Српске потпише уговор са установом у иностранству која ће анализирати узорке. С обзиром на то да су поменути програм, као и одлука Владе Републике Српске већ усвојени, преостало је још да УКЦ РС потпише поменути уговор – објашњавају у овом фонду.

Из Универзитетског клиничког центра Српске наглашавају да ће у наредном периоду поступити према инструкцијама Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

– Тачније, приступићемо проналаску адекватне референтне иностране лабораторије и потписивању уговора у сврху слања пренаталних тестова на анализу. Јавност ће о томе бити бити благовремено информисана – поручују за "Српскаинфо" из ове здравствене установе.

Подсјетимо, почетком септембра 2022, тадашња предсједница Српске Жељка Цвијановић иницирала је нови национални програм подршке трудницама – бесплатан пренатални тест за будуће мајке.

– Овом мјером желимо постићи да будући родитељи буду спокојни и да своје потомство дочекују на миран начин. Она подразумијева растерећење буџета, јер неће родитељи сами морати размишљати на који начин обезбиједити средства за бесплатне пренаталне тестове – рекла је том приликом Цвијановићева.

Међутим, осим бриге за здраво потомство, парови у Српској и даље разбијају главу како обезбиједити око 1.600 КМ за пренаталне тестове, чак и кад све указује на то да ова дијагностика није хир, него потреба.

Такође, новим Законом о обавезном здравственом осигурању предвиђено је да парови који испуњавају услове, трећи покушај вантјелесне оплодње бесплатно могу да ураде у клиници по властитом избору, односно ван Српске. Међутим, ни ову законску могућност још нико није искористио.

Узорак ће се узимати у болницама

Према Програму неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице за 2023, право на пренатални тест имаће жене старије од 35 година, којима неће бити потребна препорука генетског савјетовалишта. – Такође, право на финансирање имаће и труднице које до тренутка порода имају мање од 35 година, уколико имају препоруку генетског савјетовалишта. То подразумијева лоше резултате ултразвучног прегледа фетуса, комбинованог скрининга или трипл теста, генетске мутације, насљедне болести, усљед компликација попут прснућа плодових овојака, тешког крварења или контракција материце и слично – објашњавају у ФЗО.

Дакле, право ће, како истичу, имати и труднице млађе од 35 година, уколико имају препоруку у складу са овим програмом.

– Како је дефинисано програмом, право на финансирање пренаталних тестова труднице остварују на основу упутнице гинеколога код кога су регистроване, док се ће узорак крви узимати у јавним болницама са којима ФЗО РС има потписан уговор. Болнице ће узорак крви достваљати УКЦ Српске који ће даље прослеђивати узорак на тестирање установи са којом закључе уговор за процедуру неинвазивног пренаталног тестирања – поручују из ФЗО.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    34m
    18
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    3h 37m
    0
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    22h 16m
    10
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    4h 34m
    0
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    22h 48m
    0