Турска данас преузима команду Кфора на Косову и Метохији

10.10.2023. 08:30
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Оружане снаге Турске данас ће од Италије преузети командну улогу Мировних снага НАТО-а на Косову (Кфор), пренијела је Анадолија.

Мисија Кфора на Косову и Метохији покренута је 12. јуна 1999. године одлуком Савјета безбједности Уједињених нација и у њој учествује близу 4.500 војника из 27 држава, укључујући 21 чланицу НАТО-а и шест земаља изван те организације.

Италија је 10. октобра прошле године преузела командну улогу Кфора од Мађарске, а сада ће ту улогу преузети Турска.

Из Министарства одбране Турске, која има други најбројнији контингент у Кфору, казали су да је та Мисија једна од најважнијих за очување мира и стабилности на Балкану.

– Турска од оснивања Кфора даје допринос тој мисији. С додатним оперативним снагама, једна смо од окосница те мисије – наводе из Анкаре.

Турска има јаке културне и историјске везе и сматра да је мисија Кфора још увек неопходна с обзиром на њену кључну улогу за мир, пренио је Косово онлајн.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 3m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 1m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 27m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 42m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 21m
    0