У 2022. повећан број пријављених случајева насиља у породици

26.02.2023. 12:51
2
ИЗВОР: srna.rs

Центру за социјални рад у Источној Илиџи у прошлој години је пријављено 25 случајева породичног насиља, односно седам више него 2021. године, изјавила је Срни директор Центра Боса Калинић.

- Насилници су процесуирани и изречене су им хитне мјере заштите као што је забрана приближавања жртви и удаљење из стана, а о окончању судског процеса немамо повратне информације - истакла је Калинићева.

Према њеним ријечима, у претходној години Центру је поднесено 20 захтјева за мирење брачних супружника, што је за 11 више него у 2021.

- Када је у питању одржавање личних односа родитеља са дјецом, у претходној години поднесена су четири захтјева за доношење рјешења о контактирању - напоменула је Калинићева.

Она је навела да је Народна скупштина Републике Српске недавно усвојила Породични закон којим се знатно унапређује заштита права и интереса дјетета, прецизније уређују имовински односи супружника, уводи институт породичног дома, а редефинише институт усвојења.

Калинићева је подсјетила да је једна од најважнијих измјена - заједничко вршење родитељског права и након развода, ако бивши супружници закључе споразум о томе и суд процијени да је то у најбољем интересу дјетета.

- Уређење вршења родитељског права и одржавање личних односа даје се у надлежност суду, чиме се обезбјеђује већа и сигурнија заштита родитељског и дјечијег права, за разлику од досадашњег уређења, које је било повјерено центрима за социјални рад - навела је Калинићева.

Право на сталну новчану помоћ у прошлој години остварило је 13 корисника.

- Захтјев за остваривање права на једнократну помоћ у 2022. години поднијела су 32 корисника, што је мање за 15 него претходне године. Право на личну инвалиднину у Центру остварују 53 корисника од којих је 31 пунољетно и 22 малољетних лица, што је за осам корисника више у односу на 2021. годину - прецизирала је Калинићева.

Она је рекла да су право на личног асистента остварила два корисника.

Када је ријеч о реализованим пројектима у прошлој години, Калинићева истиче да су аплицирали на позив Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, а захваљујући томе су обезбиједили значајну рачунарску опрему.

Она каже да су прошле, као и ове године, у сарадњи са организацијом Црвеног крста Источна Илиџа и општином кроз одређени пројекат обезбиједили значајну једнократну помоћ породицама у стању социјалне потребе.

Калинићева је захвалила донаторима из Италије који више од 20 година помажу становницима Источне Илиџе.

- У прошлој години у пројекат јачања породица програма `СОС Дјечије село` из Сарајева укључено је шест породица са подручја општине Источна Илиџа. Циљ је био подизање квалитета бриге о дјеци како би се спријечила или умањила могућност њиховог одвајања из породице, а пружана им је и психо-социјална, едукативна и материјална подршка - додала је Калинићева.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Goran 26.02.2023. 18:31
    Ne podrzavam nasilje,ali taj nakaradni zokon je uzet od zapada,i licno znam covjeka koji krivo optuzen od porodice,zatvoren u ludaru,nije imao kuda,Bog se smilovao,uzeo ga,smirio svoju dusu,toliko
  • Generic placeholder image
    Leo 26.02.2023. 13:04
    Kako to kad iz milicije kažu da je bezbjednost dobra...ili to ne važe za ove aktivnosti koje preferiraju ministri
Повезане вијести
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице” Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
Божовић: Привредно позиционирани и у граду Источно Сарајево и у Српској Божовић: Привредно позиционирани и у граду Источно Сарајево и у Српској
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 18m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 51m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 17m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 30m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 59m
    4