У БиХ до краја маја стижу вакцине “АстраЗенеке” и “Фајзера”

01.04.2021. 21:40
0
ИЗВОР: СРНА

Министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић изјавила је да се, према тренутним информацијама, до краја маја кроз КОВАКС механизам очекује допремање још 82 400 доза вакцине компаније “АстраЗенека”, а да ће у другом кварталу ове године стићи још 100 620 доза “Фајзерове” вакцине.

Гудељевићева је у убраћању на онлајн координационом састанку посвећеном одговору на вирус корона у БиХ рекла да БиХ очекује значајне количине вакцина из ЕУ механизму “ЕУ за здравље”, у оквиру којег је исказала потребу за 892 000 доза.

Она је рекла да се у оквиру овог механизма до краја априла очекује набавка значајнијег броја доза “Бионтек Фајзерове” вакцине које ће за земље Западног Балкана бити алоциране из Аустрије, као и 380 000 доза компаније “АстраЗенека” од Пољске, саопштено је из Минстарства цивилних послова у Савјету министара.

Гудељевићева је информисала саговорнике о епидемиолошкој ситуацији у БиХ и истакла да здравствени ситеми улажу велики напор да постигну благовремен и ефикасан одговор на пандемију вируса корона.

Када је ријеч о процесу вакцинисања, Гудељевићева је рекла да су у складу са надлежностима у сектору здравства, институције Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта израдиле планове вакцинације, у којима су дефинисане приоритетне групе, динамика и остали елементи процеса имунизације.

– Нажалост, БиХ тренутно располаже минималном количином вакцина против вируса корона, које су обезбијеђене путем донација пријатељских земаља или су добијене путем механизма КОВАКС – додаје се у саопштењу.

Онлајн састаку су присуствовали резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Мекдоналд, представници Свјетске здравствене организације Фабио Скано и УНИЦЕФ у БиХ Рајан Кан, као и представници надлежних институција у БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 4m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 3m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 16m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 45m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 18m
    0