У БиХ нема потврђених случајева инфекције новим вирусом корона

04.02.2020. 20:08
0
ИЗВОР: Срна

У БиХ, за сада, нема потврђених случајева инфекције новим вирусом корона, а све неопходне мјере спроводе се у складу са процјеном тренутне ситуације и препорукама Свјетске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу болести, закључено је данас на сједници Конференције министара за област здравства у БиХ.

Истакнуто је да се на граничним прелазима у сарадњи са Граничном полицијом БиХ спроводи циљани “улазни скрининг” за путнике који долазе са подручја Кине тако што путници испуњавају упитник, те се подаци о уласцима достављају надлежним здравственим институцијама, а путницима дају препоруке.

Сједници у Сарајеву присуствовали су министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић, министар здравља Федерације БиХ Вјекослав Мандић и шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади Брчко дистрикта Акиф Пезеровић, док је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић због спријечености доласка у раду учествовао телефонски.

На сједници, на којој је разматрана тренутна ситуација у вези са појавом новог вируса корона, постигнут је висок степен сагласности о до сада предузетим активностима и наставку дјеловања на спречавању ширења новог вируса корона у БиХ, објављено је на веб страници Министарства цивилних послова. Шеранић, Мандић и Пезеровић информисали су Гудељевићеву о активностима које су предузели, а о којима се јавност континуирано обавјештава.

Наглашено је да су мјере које се спроводе фокусиране на рано откривање евентуалних сумњивих случајева с циљем спречавања настанка и ширења болести изазване новим вирусом корона, а свим здравственим установама упућене су препоруке за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима.

На сједници је закључено да је неопходно да се становништво придржава превентивних мјера као што су избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију, док лица која долазе из Кине и које имају симптоме респираторне инфекције /повишена температура, кашаљ, отежано дисање/ и до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести.

Препоручено је и да особе који имају симптоме акутне респираторне инфекције приликом кашљања и кихања прекривају нос и уста једнократним марамицама, те често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином.

Састанку је присуствовао и директор Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Виктор Олсавски, који је подсјетио на став ове организације да на основу доступних информација, ограничење путовања или трговине није оправдано.

– Здравствене власти у БиХ дијеле забринутост многих људи који се брину за властито здравље и здравље својих пријатеља и породице. Појава било којег новог патогена који код неких пацијената може изазвати тешку болест и смрт заиста је забрињавајуће и мора се схватити с највећом озбиљношћу – навео је Олсавски.

Коментари 0
Повезане вијести
Елек: Понестаје лијекова, плашим се бањалучког сценарија Елек: Понестаје лијекова, плашим се бањалучког сценарија
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 35m
    1
  • Партизан мијења име!
    16h 17m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 50m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 24m
    2
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    19h 52m
    0