У четвртак и петак додјела 29 стеоних јуница за мале фармере у Сокоцу

07.09.2020. 22:04
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Испорука 29 јуница за општину Соколац обавиће се:

– 10. 9. 2020. године у 09:00h, Аустријски сименталац, укупно 19 грла,
– 11. 9. 2020.године у 08:30h, Чешки сименталац, укупно 10 грла.

200 стеоних јуница за мале фармере у РС

Како би помогло развој руралних подручја у источном дијелу Републике Српске, ресорно министарство је преко својих надлежних републичких институција набавило 200 стеоних јуница сименталки, које ће у наредном периоду бити подијељене малим фармерима на подручју Херцеговине, Подриња и сарајевско-романијске регије.

Према ријечима савјетника министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Миљана Ербеза, изабрано је укупно 107 грла чешког сименталца, 84 грла аустријског сименталца и девет грла сивог тиролског говечета.

Како је истакао, овај пројекат има за циљ да мале фармере на поменутим подручјима помогне расним стеоним јунацима које су старе од три до седам мјесеци, а у неким случајевима и до осам.

Преко наших подручних јединица, али и уз помоћ мљекаре “Пађени” из Билеће, извршена је анализа стања на терену. На основу жеља, али и стручних процјена, креирана је ова подршка. Фармери су рекли да хоће чешког или аустријског сименталца и ми смо им изашли у сусрет. Ради се о грлима која су по генетици блиска нашем домаћем гатачком говеду. Свако грло је детаљно здравствено прегледано. Након процеса селекције, прва грла су већ испоручена из Аустрије, а ускоро ће стићи и она из Републике Чешке. Она ће бити смјештена у карантин најмање три сед-мице и то на двије локације, у Доњем Жабару и Шамцу. Послије овог карантина биће извршена њихова подјела фармерима, истакао је Ербез, наводећи да се вриједност овог пројекта креће око милион марака.

Драган Вучковић, менаџер пројекта Развој конкурентности у руралним подручјима, објаснио је да је све ово рађено у склопу пројекта развоја руралних подручја и укључивања малих произвођача у перспективне ланце вриједности.

Како је рекао, ово је наставак сличног пројекта који је спроведен прије двије године, када је у западном дијелу Републике Српске подијељено стотињак стеоних јуница “малим” фармерима.

На овај начин квалитетним генетским материјалом и “освјежавањем” генетике у стадима домаћих узгајивача, ресорно министарство је хтјело да унаприједи домаћу производњу млијека, стабилизује приходе ових пољопривредних домаћинстава и пружи додатну подршку останку људи на селу. Сви они који су тада добили ове стеоне јунице успјели су то да искори-сте и повећају број грла, али и производњу млијека. Вјерујем да ћемо исте ефекте имати и сада, ако не и боље, а планирамо да ускоро нешто слично поновимо и у руралним дијеловима које покривају општине Шипово и Рибник, рекао је Вучковић.

Иначе, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, преко Јединице за координацију пољопривредних пројеката, мљекаре “Пађени” и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, годинама заједнички ради на развоју перспективних ланаца вриједности који интегришу мале пољопривредне произвођаче.

Ова посљедња подршка набавке и подјеле расних стеоних јуница реализована је оквиру пилот-пројекта “Подршка малим произвођачима млијека у Републици Српској”, путем Међународног фонда за пољопривредни развој – ИФАД, а обухваћене су сарајевско-романијска регија, Подриње и Херцеговина.

Укупно је укључено дванаест општина: Пале, Соколац, Хан Пијесак, Рогатица, Рудо, Вишеград, Берковићи, Билећа, Гацко, Калиновик, Љубиње и Невесиње.

Пројекат се конкретно односи на набавку стеоних јуница и лидер у овом пројекту је мљекара “Пађени”.

Према ријечима вишег стручног сарадника за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Соколац, Свјетлане Мићић, могућност учествовања у самом пројекту имали су пољопривредни произвођачи који су кооперанти билећке мљекаре “Пађени”, а који имају до седам музних грла на својим фармама.

До сада се пријавило око двије стотине произвођача, сто произвођача из регије Херцеговине и стотињак из сарајевско-романијске и регије Подриње. Велика заинтересованост произвођача млијека јавила се због боље генетике на својим фармама, због сигурног откупа млијека, редовног плаћања, али и због тога што је билећка мљекара “Пађени” одлучила да прошири своју кооперантску мрежу, објаснила је Мићићева.

Како каже, канцеларија Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Соколац, кренула је са првим корацима у реализацији овог пројекта још почетком 2019. године, када су анкетирани пољопривредници на терену, након чега је услиједио низ састанака са представницима локалних заједница и билећке мљекаре “Пађени” како би се направио бизнис план.

Слободно могу рећи да смо након годину и шест мјесеци добили велике резултате тог рада, тачније 3. августа ове године почела је селекција и одабир грла, прво у Републици Чешкој, гдје је изабрано 107 стеоних јуница – чешког сименталаца, а након тога су и у Аустрији набављене 84 стеоне јунице – аустријски сименталац и девет јуница тиролског говечета, истакла је Мићићева, напомињући да је одабир грла рађен под стручним надзором селекционара из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Како је истакла, одабрана грла, до пољопривредних произвођача у поменутим регијама, стићи ће у септембру 2020. године.

Оно што нисам поменула, то је начин плаћања стеоних јуница. Пројекат ће сносити 40 одсто трошкова, односно 50 одсто уколико је носилац пољопривредног газдинства жена или млађи од 35 година. Десет одсто ће на себе преузети локалне заједнице, а остатак директним плаћањем мљекари или кроз млијеко, појаснила је она.

На крају је додала да ће у наредном периоду посебна пажња бити посвећена едукацији самих пољопривредника.

Обићи ћемо све фарме и домаће узгајиваче са тог простора који су били укључени у овај пројекат, да бисмо могли да видимо како су се грла прилагодила нашим условима држања и на крају да чујемо и од самих пољопривредника да ли су задовољни пројектом и стеоним јуницама које су стигле на њихова имања, рекла је Мићићева.

Детаљи пројекта

Набављено 200 стеоних јуница
Пројектом обухваћено 12 општина
Грла прошла озбиљну селекцију
Јунице тренутно у карантину
Фармери сносе 40 одсто трошкова
У пројекту учествовао и ИФАД
Лидер бизнис плана “Пађени”
Вриједност пројекта милион КМ

Од млијека до сира

У склопу пројекта “Од домаћег млијека до сира и кајмака и задовољног купца”, крајем прошле године је 15 власника домаћинстава са простора општине Рудо добило по једну стеону јуницу за своје домаћинство.

Корисници пројекта бирани су на јавном позиву који је општина спровела у склопу пројекта. Рудо је једна од општина која биљежи константан раст производње квалитетног млијека захваљујући одличној сарадњи са мљекаром “Пађени” из Билеће, која откупљује млијеко од коопераната.

Укупна вриједност пројекта била 140.000 марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику" Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 32m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    10h 48m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 4m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 26m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 14m
    0