У четвртак научни скуп "Хајдуци у српској историји и памћењу"

07.08.2023. 18:21
1
ИЗВОР: srna.rs

Научни скуп "Хајдуци у српској историји и памћењу" биће отворен у порти манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији код Сокоца у четвртак, 10. августа, у оквиру манифестације "Теби, горо Романијо", речено је Срни у соколачкој Установи за културу "Перо Косорић".

Научни скуп ће у 10.00 часова отворити начелник општине Соколац Милован Бјелица и потпредсједник Матице српске Јован Делић.

На првој сесији овог скупа која почиње у 10.30 часова о теми "Хајдуци у Угарској од друге половине 15. до 18. вијека" говориће Ференц Немет, историчар културе и професор на Универзитету у Новом Саду, док ће професор Нада Трифковић из Београда говорити о теми "Улога и активности хајдука на Балкану током Бечког рата/1683-1699/".

Професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду Јован Делић одржаће предавање о Баји Пивљанину у "Горском вијенцу", а млади историчар, сарадник Филозофског факултета у Осијеку Вељко Максић о теми "Статус хајдука на славонско-сремском простору током 18. века".

Друга сесија научног скупа почеће од 12.00 часова предавањем доктор Радомира Ј. Поповића са Историјског института у Београду о теми "Хајдучији у Мачви за време Првог и Другог српског устанка /1804–1815/".

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић
говориће о теми "Харамбаша Стојан Ковачевић и његово доба", а професор Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Бошко Бранковић о теми "Од Милана до Јове, Раде и Вида - устаничка крв Милановића".

Жарко Лековић са Историјског института Црне Горе одржаће предавање о теми "Хајдуци из Старе Херцеговине у борбама за слободу".

Према програму научног скупа "Хајдуци у српској историји и памћењу", трећа сесија почеће од 15.00 часова предавањем професора Цетињске богословије Будимира Алексића о теми "Хајдуци у српским епским пјесмама `на народну`".

Директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић говориће о теми "Посљедњи хајдуци на тромеђи Босне, Лике и Далмације - друга половина и крај 19. вијека".

Црногорски историчар и сенатор Универзитета Црне Горе Раденко Шћекић бесједиће о теми "Значај хајдука у очувању националне свијести и борбеног духа народа".

Професор на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Драженко Ђуровић одржаће предавање о теми "Хајдучија код Срба у образовном систему БиХ 1958. до 1974. Начин приказивања и политичке рефлексије".

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Mladen 08.08.2023. 06:40
  A treba svaki dan na svim medijima drzati posebno predavanje na savremenu temu:
  Hajducija u kancelarijama, vlasti i drzavi.
Повезане вијести
Ходочасници из Пала иду пјешке до Крфа у част страдалим српским војницима Ходочасници из Пала иду пјешке до Крфа у част страдалим српским војницима
Митрополит Хризостом на Велики четвртак служи литургију на Равној Романији Митрополит Хризостом на Велики четвртак служи литургију на Равној Романији
Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији
Најчитаније
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  16h 15m
  0
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  20h 40m
  2
 • Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву
  13h 36m
  2
 • Полиција о драми у сарајевској школи: Два ученика избодена, трећи основац ухапшен
  16h 18m
  0
 • Анастасија Ђорђић ученик генерације Средњошколског центра „Источна Илиџа“
  17h 27m
  0