У цркви у Дубљанима служена литургија послије 80 година (ФОТО)

03.10.2023. 11:20
0
ИЗВОР: trebinjelive.info

У цркви у селу Дубљани у Поповом пољу, послије 80 година, служена је Света литургија поводом обиљежавања славе цркве Мале Госпојине.

Свету литургију служио је парох Ратко Зубац, а присуствовао јој је вјерни народ села, Поповог поља и Требиња.

Црква је посвећена рођењу Пресвете Богородице, а као заштитник се помиње и Свети Георгије. По предању, саграђена је на темељима ранохришћанске цркве, а први пут се помиње 1624. године.

Слика

Фото: trebinjelive.info

Налази се на средновјековном гробљу са више од 60 стећака, од којих су многи украшени. У зидове цркве уграђено је 19 стећака, чиме је фасада добила необичан рељефни украс.

Црква је дјелимично обновљена 1810. године, а крајем 19. вијека дозидан је звоник.

Дубљанци кажу како је црква заштићени споменик културе и имају жељу за обновом те је у процесу израда техничке документације Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске како би обнова могла започети.

За вријеме Другов свјетског рата село је доста страдало, а 18 мушких становника из села и то десет Главана и осам Јакшића бачено је у јаму Ржани До 1941. године

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    14h 26m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    15h 10m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    19h 15m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    19h 19m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    4h 46m
    0