У Источном Новом Сарајеву затворен 21. „Лут фест“

02.10.2020. 13:25
0
ИЗВОР: Катера

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" затворен је данас у Источном Новом Сарајеву, представом „Куку Тодоре“ Дјечијег позоришта Суботица.

Стручни жири у саставу предсједника УНИМА центра Србије и драмскогписца, драматурга и сценаристе Игора Бојовића, музичког педагога Младена Јанковића и новинара Новинске агенције Републике Српске – СРНА Огњена Беговића, донио је једногласну одлуку да „Златну аниму“ за најбољу представу на овогодишњем фестивалу додијели представи „Вук који је испао из књиге“ Позоришта лутака из Ниша, у режији Драгослава Тодоровића.

Поред овога великог признања, Драгослав Тодоровић је освојио и награду за најбољу режију за поменуту представу.

- Награда „Магија луткарства“ Радослав Лазић ове године додијељена је представи „Пиринска фолклорна магија" у извођењу Градског позоришта Благоевград из Бугарске, а у режији Боње Лунгова и Константина Каракостова – истакла је, у обраћању медијима, Александра Митрић Штифанић, извршни продуцент Фестивала. 

„Лут фест“ је ове године био одржан у нешто другачијем облику, а Штифанићева је истакла да је "Форум театар", као организатор, више него задовољан како је протекао фестивалски програм.

- С обзиром на све околности које су биле у организацији и у току самог Фестивала, јако смо задовољни. Разна ограничења су нам била нови изазов, и успјели смо да одржимо фестивал на високом умјетничком нивоу, са разноврсним такмичарским и пратећим програмом. Мислим да је највећи успјех што смо и ове године одржали традицију и континуитет – рекла је Штифанићева.

Како сама напомиње и поред свих мјера и ограниченог броја публике, за луткарске представе је владало велико интересовање не само млађе публике него и њихових родитеља.

- Сала Културног центра је и у нормалним условима мала, а то показује да Источно Сарајево што прије треба да добије велику салу позоришта. Сви заједно смо се окупили у једној фантастичној мисији, то је луткарство и позориште за дјецу, а то је још један показатељ колико је овај фестивал успјешан – закључила је она.

Овогодишњи Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" одржан је од 28. септембра до 2. октобра у Источно Новом Сарајеву, под мотом "Луткарство за 21. вијек".

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде
ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 33m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 32m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 14m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 45m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 47m
    0