У недјељу обиљежавање Дана одбране Илиџе

12.05.2023. 21:06
0
ИЗВОР: katera.news

Борачка организација „Илиџански борац“ обиљежиће у недјељу, 14. маја, дан када је одбрањена Илиџа у протеклом Одбрамбено-отаџбнском рату.

Парастос за погинуле борце Српске Илиџе биће служен у 10.00 часова у Храму Светог Саве у Блажују.

У 12.00 часова ће бити положено цвијеће на спомен-плочу Оклопног батаљона те спомен-обиљежју код некадашње станице полиције на Кули, саопштено је из Борачке организације „Илиџански борац“.

Дружење ветерана и ручак је планиан у 13.00 часова у Хотелу Београд.

Ова борачка организација сваке године организује манифестацију „Дани одбране Илиџе“.

Први напад такозване Армије БиХ догодио се 22. априла 1992. године, када је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током одбрамбено-отаџбинског рата, живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца, њих 560 били су припадници „Илиџанске бригаде“, која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

„Илиџанска бригада“ била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Српско становништво са Илиџе је исељено након Дејтонског мировног споразума, јер је одбрањено подручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација „Илиџански борац“.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Кавазовићеве изјаве подлијежу кривичној одговорности Шеховац: Кавазовићеве изјаве подлијежу кривичној одговорности
„Visit Jahorina“ побједник турнира „Бошко Вујадин“ (ФОТО) „Visit Jahorina“ побједник турнира „Бошко Вујадин“ (ФОТО)
Горан Шеховац реизабран за предсједника Скупштине Општинске борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац реизабран за предсједника Скупштине Општинске борачке организације „Илиџанск...
Најчитаније
 • "Дани тикве" окупили велики број излагача и посјетилаца (ФОТО)
  10h 36m
  0
 • Највећу тикву узгојила Бојанa Милановић из Пријепоља
  10h 10m
  0
 • Активан хуманитарни број 17092 за нашу Магдалену!
  14h 53m
  0
 • Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија
  16h 10m
  0
 • Тијела тројице Срба убијених у Бањској предата породицама
  10h 2m
  1