У недјељу сахрана митрополита Амфилохија

30.10.2020. 13:38
0
ИЗВОР: СРНА

Блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије биће сахрањен у недјељу, 1. новембра у крипти Саборног храма у Подгорици, саопштено је данас из Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори.

Тијело блаженопочившег митрополит данас ће бити пренесено на Цетиње, а сутра ће, на празник Светог Петра Цетињског, у 9.00 часова бити служена заупокојена литургија у Цетињском манастиру.

У 13.00 часова предвиђен је испраћај земних остатака митрополита Амфилохија из Цетињског манастира за Подгорицу, гдје ће бити молитвено дочекане у 14.00 часова у Саборни храм Христовог Васкрсења.

У Храму ће бити све до недјеље, 1. новембра, када ће бити служена Света архијерејска заупокојена литургија којом ће началствовати Његова светост патријарх српски Иринеј са више архијереја.

Након литургије биће служено опијело и обављена сахрана.

По својој сопственој жељи, блаженопочивши митрополит Амфилохије биће сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици.

Из Епископског савјета наводе да ће све до сахране митрополита Амфилохија народ у молитвеном мимоходу моћи да се поклони митрополитовом одру, док ће у данима након сахране свакодневно бити служена Света литургија и помени у храмовима.

Вјерни народ ће у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења моћи да се поклони митрополитовом гробу.

Епископски савјет очекује од државних органа да дају свој допринос како би се достојно испратио један од најугледнијих архијереја ове древне светосавске зетске и црногорске епископије, као и читавог хришћанског свијета.

- Свјесни цјелокупне здравствене ситуације, али и огромног поштовања које ужива митрополит Амфилохије, апелујемо на све учеснике митрополитовог испраћаја да се придржавају свих прописаних здравствених мјера, понашајући се по оној мудрости Марка Миљанова - јунаштвом бранећи себе од других, а чојством бранећи и чувајући друге од себе - наводе из Епископског савјета.

Уз благослов Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, у подне су се огласила звона на парохијским и манастирским храмовима, а тако ће бити и након вечерње службе у храмовима гдје се она служи или у 16.00 часова гдје се вечерња служба не служи редовно.

Након вечерњих служби биће одржан помен, а свештеници ће се обратити пригодним бесједама.

Из Епископског савјета наводе да ће се и у суботу, на Лучиндан, 31. октобра, огласити звона са парохијских и манастирских храмова у 10.00 и 16.00 часова, те да ће након вечерњих служби бири одржан помен.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 2m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    22h 26m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    17h 55m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    9h 32m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    9h 13m
    0