У Палама отворена изложба о страдању Срба у Краљеву 1941. године (ФОТО)

02.12.2021. 16:02
0
ИЗВОР: СРНА

Изложба Народног музеја Краљева "Култура сјећања – Ко не памти изнова преживљава", о страдању Срба у Краљеву октобра 1941. године, отворена је данас у Средњошколском центру на Палама, у оквиру сарадње са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.

Коаутор изложбе Мирјана Савић из Народног музеја Краљево навела је да је изложба посвећена једном од најтрагичнијих догађаја током Другог свјетског рата - масовном стријељању талаца у Краљеву у октобру 1941. године у коме је страдало 2.198 становника Краљева и околних мјеста.

- То страдање је најтрагичнији злочин у историји, злочин против човјечности. Стрељане су породице, отац и син, браћа, као и жена од 26 година, фризерка у Краљеву поријеклом из Билеће - истакла је Савићева и додала да су све то били цивили.

Она је нагласила да се изложба бави културом сјећања и да су приказани пописи стријељаних, фотографије, писма и разни лични предмети, а значајан дио поставке представљају цртежи и графике.

Слика

Фото: Општина Пале

Декан Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево Драга Мастиловић рекао је да је онај народ који заборави своју историју дужан да је понавља. "Сви знамо да је наша историја, барем у 20. вијеку, тако трагична, па је боље да је научимо него да је понављамо", истакао је Мастиловић.

Он је додао да је добро што се изложба одржава у Средњошколском центру, јер од омладине треба да крене брига за културом памћења, а српски народ је познат "по проблемима када је у питању култура памћења".

- Два су разлога тих проблема. Једно је велико незнање о прошлости, а друго међусобно непознавање разних српских народа који живи у разним крајевима српског етничког простора. Са овим заједничким пројектом, који је један у низу, превазилазимо те проблеме - оцијенио је Мастиловић.

Мастиловић је навео да је, осим Срба из Краљева, страдало и доста Срба из БиХ, те да непријатељи српског народа не питају одакле је Србин, они га убијају исто.

Према његовим ријечима, зато треба упознати младе са страдањима, јер није довољно само знати шта се дешавало на локалном нивоу, битно је знати какви су то историјски процеси пратили српски народ, али и упознати их са страдањима и стратиштима.

Слика

Фото: Општина Пале

Доцент Дејан Антић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу рекао је да је изложба посвећена страдању Срба у Краљеву октобра 1941. године, да слобода нема цијену и да се мора поштовати и чувати успомена на страдале претке, жртве не само Краљева него Крагујевца, Старог Брода, Пребиловаца.

- Много је српских стратишта и јама широм Херцеговине и БиХ, Србије. Морамо водити рачуна о томе да чувамо сјећања на страдале претке јер само ћемо на тај начин сачувати национални идентитет и сјећањем на српске жртве чувати Србију и Републику Српску данас - нагласио је Антић.

Слика

Фото: Општина Пале

Професор српског језика у Средњошколском центру "Пале" Бранка Малинић Ћугаљ рекла је новинарима да су у овој школи сви опредијељени за његовање културе памћења у оквиру редовних и ваннаставних активности, како се злочин над српским народом никада и никоме не би поновили.

Изложба ће трајати до 12. децембра. 

Коментари 0
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    19h 0m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    8h 56m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    20h 47m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    16h 27m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    19h 47m
    0