У Пећкој патријаршији устоличење патријарха српског Порфирија

14.10.2022. 08:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије данас ће у Пећкој патријаршији бити званично устоличен у најсветији трон патријараха српских.

Патријарх српски Порфирије биће устоличен за 46. патријарха Српске православне цркве послије служења Свете архијерејске литургије у Пећкој патријаршији поводом великог црквеног празника - Покрова Пресвете Богородице.

На трон Светог Саве патријарха Порфирија увешће монаси СПЦ у присуству тридесетак епископа, монаштава и сестринстава СПЦ, речено је Срни у Организационом одбору.

Чин хиротонисања биће обављен у средњовјековном манастиру Пећка патријаршија, једном од пет манастира СПЦ под заштитом Унеска на Косову и Метохији, гдје по традицији српски патријарси ступају на дужност.

У Косовској полицијској служби Срни је речено да ће данас у Пећи бити на снази посебне мјере обезбјеђења које подразумијевају повећано присуство припадника КПС-а на свим прилазним путевима уз појачане мјере безбједности манастирског комплекса.

Патријарх српски Порфирије (световно име Првослав Перић) рођен је у Бечеју 22. јула 1961. године, а за 46. патријарха Српске православне цркве изабран је 18. фебруара прошле године.

Патријарх Порфирије изјавио је непосредно по ступању на трон да ће и њему и Цркви на првом мјесту бити страдални Срби на Косову који живе у нераскидивом јединству са Србима било гдје на свијету.

- Ми смо у Косову и Косово је у нама - рекао је патријарх Порфирије након устоличења на мјесто патријарха у београдској Саборној цркви Архангела Михаила.

Патријарх Порфирије је постао препознатљив по вјештинама комуникације и јавном иступању повезаним са популарном културом.

Након литургије помирења са Македонском православном црквом, Охридском архиепископијом у мају ове године, патријарх Порфирије је саопштио да СПЦ признаје њену аутокефалност.

Он је у августу ове године потписао Темељни уговор са Владом Црне Горе, чиме је регулисан правно-имовински статус СПЦ у тој земљи.

Манастир Пећка патријаршија осам вијекова под својим сводовима чува свештени трон у који се уводе насљедници Светог Саве.

Послије успостављања јединства СПЦ 1920. године, обновљена је и традиција устоличења у пећки трон као видљиви доказ духовног угледања на српске архиепископе и патријархе од добијања аутокефалности 1219. године до данас.

Устоличење првог патријарха обновљене Српске патријаршије, патријарха Димитрија (Павловића) у древни трон у Пећкој патријаршији извршено је 24. августа 1924. године.

Касније су устоличени његови насљедници на трону Светог Саве - патријарх Варнава (Росић) 6. јула 1930. године, патријарх Гаврило (Дожић) 2. августа 1938. године, патријарх Герман (Ђорић) 29. маја 1960. године.

Ту је устоличен и патријарх Павле (Стојчевић) у јулу 1994. године и патријарх Иринеј (Гавриловић) 3. октобра 2010. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије дао крв Патријарх Порфирије дао крв
Прослављена слава Пећке патријаршије Прослављена слава Пећке патријаршије
Патријарх српски Порфирије служио архијерејску литургију у Пећкој патријаршији Патријарх српски Порфирије служио архијерејску литургију у Пећкој патријаршији
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    17h 13m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    17h 30m
    3
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    12h 10m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    16h 35m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    18h 6m
    5