У петак и суботу „Дани Војина Комадине“

11.12.2019. 13:13
0
ИЗВОР: СРНА

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву ће у петак и суботу, 13. и 14. децембра, организовати манифестацију „Дани Војина Комадине“, у оквиру које ће бити одржан први научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“.

Отварање манифестације предвиђено је за петак, 13. децембра, у 13.30 часова у сали Музичке академије, док су изјаве за новинаре планиране за 13.00 часова, најављено је из Академије.

Током два дана манифестације биће одржана предавања из области музикологије, музичке педагогије, музичке теорије и извођаштва.

У петак, 13. децембра, у 19.30 часова биће одржан концерт на којем ће бити промовисан компакт диск „Тражим помиловање“, вокални опус за глас и клавир Војина Комадине, а на концерту ће наступити сопран Клаудија Кркотић и пијаниста Соња Радојковић.

У суботу, 14. децембра, у 12.00 часова биће промовисана књига „Аналитички приказ музичког дјела кроз призму и интеракцију различитих музичких динамика“, аутора Валентине Дутине и Иване Церовић.

Војин Комадина рођен је 1933. године у Карловцима у Краљевини Југославији, а рано дјетињство провео је у Бару, Котору, Бихаћу и Сремској Каменици, гдје је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настањује у Београду који им постаје трајнија дестинација.

Средњу музичку школу „Станковић“ завршио је у Београду, а први наступ као композитор имао је у Тузли 1954. године.

Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдје је дипломирао 1960. године.

Комадина је за стваралачки рад добио велики број награда и признања – још као студент добито је неколико награда, а награђивана су његова дјела различитих жанрова – од музике за дјецу до музичко-сценских дјела.

Војин Комадина био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 53m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 26m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 7m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 7m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 57m
    0