У понедјељак о снимању документарног филма „Република Српска: Борба за слободу“

06.11.2020. 15:50
0
ИЗВОР: Катера

Предсједник Скупштине града Источног Сарајева Мирослав Лучић и режисер и продуцент Борис Малагурски најавиће у понедјељак, 9. новембра снимање документарног филма о стварању Републике Српске, у чијем финансирању ће учествовати Градска управа.

Лучић, који је један од иницијатора снимања филма, рекао је да ће у фокусу овог историјски важног остварења бити тежња српске интелектуалне елите и политичара тог времена да на одговарајући начин одговоре идеји о стварању муслиманске државе на просторима БиХ, те улози и значају Војске Републике Српске у очувању српских територија, саопштено је из Градске управе.

Према његовим ријечима, значајан дио филма биће посвећен улози сарајевских Срба у стварању Републике Српске и херојској борби бораца који су сачували српске територије током одбрамбено-отаџбинског рата.

- Формирање Српског Сарајева, након званичног завршетка рата на овим просторима, учврстило је позиције Републике Српске које су добијене Дејтонским мировним споразумом, то је нешто што мора да буде документовано као историјска чињеница - рекао је Лучић.

Филм „Република Српска: Борба за слободу“  биће представљен на конференцији за новинаре у 15.00 часова у просторијама Градске управе Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО) Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    12m
    17
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    3h 15m
    0
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    21h 54m
    10
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    4h 12m
    0
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    22h 26m
    0