У прошлој години евидентирано 575 кривичних дјела

31.01.2023. 15:50
2
ИЗВОР: srna.rs

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево прошле године евидентирано је 575 кривичних дјела, што је благо повећање укупног броја кривичних дјела, речено је на конференцији за новинаре руководства Управе гдје су представљени резултати рада за прошлу годину.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је на конференцији за новинаре на Палама да коефицијент расвијетљености по непознатом извршиоцу износи 65,7 одсто, док укупан коефицијент расвијетљености кривичних дјела износи 89 одсто.

Он додаје да су регистровали пет кривичних дјела са већим степеном друштвене опасности и то нехатно лишење живота на подручју Рогатице, три кривична дјела убиство у покушају на подручју општина Источно Ново Сарајево и Пале те једно кривично дјело тешко убиство у Рогатици.

- Евидентирана су три разбојништва од којих су два расвијетљена, као и пет крађа путничких возила од којих су четири расвијетљена,а аутомобили враћени власницима - истакао је Шеховац.

Он додаје да су остварени добри резултати у области организованог криминалитета, те да је на подручју Управе заплијењено више од 28 килограма опојне дроге марихуана, пронађене двије лабораторије за вјештачки узгој опојне дроге, као и мање количине опојне дроге кокаин, спид и екстази.

Према његовим ријечима,полицијски службеници у 2022.години евидентирали су 74 кривична дјела насиље у породици, што је смањење примјеном новог Закона о заштити у породици као и адекватном реакцијом полиције, Центра за социјални рад, тужилаштва.

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево извршено је 25 самоубистава.

Шеховац наглашава да су планске превентивно-репресивне активности у протеклој години спроведене и дале су јако добре резултате, а неке од њих ће у континуитету бити настављене, као и обезбјеђење зимске туристичке сезоне на Јахорини која још траје.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да су полицијски службеници прошле године регистровали 575 кривичних дјела од чека је надлежном тужилаштву поднесено 515 о почињеним кривичном дјелу против 580 лица.

- Од укупног броја извршених кривичних дјела 192 извршили су непознати починиоци од којих је расвијетњено њих 137 - изјавио је Церовина.

Он додаје да је највише кривичних дјела из области општег криминалитета њих 467, затим 44 кривична дјела из привредног криминалитета, 31 кривично дјело у вези са злоупотребом опојних дрога, 31 против безбједности јавног саобраћаја и два кривична дјела из области Кривичног закона БиХ", изјавио је Церовина.

Церовина је поручио да је стање на подручју Управе задовољавајуће.

Начелник Сектора полиције Милан Чворо рекао је да су полицијски службеници прошле године забиљежили 377 нарушавања јавног реда и мира или за 20,5 одсто мање него у 2021. години.

Он додаје да се догодило 593 саобраћајне незгоде, што је за 12,3 одсто мање у односу на 2021.годину.

Чворо наводи да је у саобраћајним незгодама девет лица смртно страдало, а 281 лице повређено.

Према његовим ријечима, регистровано је 32.086 прекршаја из области саобраћаја, док су из саобраћаја искључили 1.849 возача највише због вожње под дејством алкохола и то њих 1.387 те 302 возила.

Чворо додаје да су одузели 11 путничких моторних возила повратницима у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Zoka 01.02.2023. 18:13
  30% krivičnih djela povezano sa nekim iz policije
 • Generic placeholder image
  Brzi 31.01.2023. 16:38
  Bolje bi bilo da CSB pređe u Lukavicu da bolje čuvamo RS.
Повезане вијести
Сокочанин ухапшен због убиства у покушају Сокочанин ухапшен због убиства у покушају
Повријеђен мушкарац у угоститељском објекту у Палама, два лица лишена слободе Повријеђен мушкарац у угоститељском објекту у Палама, два лица лишена слободе
Ухапшени због крађе дијелова аутомобила у Палама Ухапшени због крађе дијелова аутомобила у Палама
Најчитаније
 • ФТН из Новог Сада ускоро у Требињу - Град и Република подржали отварање новог факултета
  18h 30m
  11
 • Лана Лубура и Александар Вуковић најбољи спортисти општине Источна Илиџа у 2022. години (ФОТО)
  15h 41m
  0
 • Прасићи опет поскупјели
  3h 23m
  0
 • Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља
  14h 42m
  0
 • Хиљаде родитеља коцкају се животима дјеце
  3h 38m
  0