У протеклих 11 мјесеци са Бироа запослено 29.246 грађана Српске

02.01.2022. 10:37
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

За 11 мјесеци прошле године са Бироа је запослено 29.246 грађана Српске.

То је за 1.631 или 5,9 одсто више у односу на исти период у 2020. години, када је било запослено 27.615 грађана, прецизирали су за Српскаинфо из Завода за запошљавање РС.

Анализирајући број запослених по струкама и занимањима за поменути период, видимо да послодавци исказују интерес за запошљавањем дипломираних економиста и правника, којих и највише има пријављених на Бироу, али и занимања која су у малом броју евидентирана, а то су: професори математике и физике, професор информатике, дипломирани фармацеути, љекари, дипломирани инжењери електротехнике и други.

– Анализе показују да су послодавци који траже запошљавање дипломираних економиста и дипломираних правника заступљени у готово свим дјелатностима, што оправдава чињеница да у оквиру сваке фирме имамо потребу за финансијским и правним кадром са једне стране, а с друге стране имамо прилив лица поменутог занимања из образовног система – прецизира Ведрана Милинковић, стручни сарадник за информисање.

У оквиру средње стручне спреме, послодавци су највише исказали интерес за запошљавањем економских техничара, медицинске сестре-техничар, оператера на рачунару, те машинских техничара.

На Бироу је закључно са новембром било пријављено 70.476 грађана.

Анализом броја пријављених на евиденцији незапослених видимо да више од 10 година на посао чека скоро 37 одсто квалификованих радника, 28,1 одсто људи са средњом стручном спремом, те око 2 одсто грађана са високом стручном спремом. Углавном су то: продавци, бравари, аутомеханичари, металостругари и други, старосне доби од 50 до 60 година.

– Морамо нагласити да просјечна дужина чекања на запослење зависи од више фактора, а прије свега од степена стручне спреме, занимања које лице има, додатних знања и способности које посједује, покретљивости ван мјеста пребивалишта, колико је активно у тражењу посла, броја исказаних потреба у том занимању, као и од броја незапослених лица евидентираних у том занимању – закључила је Милинковић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Goran 02.01.2022. 14:01
    Svi koji mogu da rade idu vani,a kad odu,sta ce biti recite vi meni
  • Generic placeholder image
    Darko 02.01.2022. 12:55
    A umrlo 50 hiljada
Повезане вијести
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Културном центру Источно Сарајево Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Културном центру Источно С...
У току хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру Гргић (ФОТО) У току хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру Гргић (ФОТО)
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    8h 35m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    4h 1m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    4h 11m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    4h 16m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    10h 55m
    0