У Словенији ситуација све боља, планира се још попуштања мјера

16.05.2021. 13:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Словенији су у задња 24 сата уз смањен опсег тестирања потврђене само 292 заразе вирусом корона, уз троје умрлих пацијената. Сви подаци о стању епидемије и даље се побољшавају, али Влада упозорава да је и даље потребно бити опрезан и устрајати на придржавању мјера.

На питање хоће ли и у Словенији ускоро престати обвеза ношења маски, како је то од прије који дан у САД, гдје је вакцинисана већ велика већина одраслог становништва, водећа инфектологиња Матеја Логар је јасно искључила такву могућност.

- О томе ћемо почети размишљати тек кад вакцинисаност и општа епидемиолошка ситуација буду онакве какве су у САД, али код нас је стање сасвим другачије - казала је у одговору на новинарска питања хоће ли кампања масовног цијепљења успјети.

Према задњим подацима Министарства здравства, до сада је у Словенији барем једну дозу вакцини добило 553.819 људи, што је више од четвртине укупне популације.

Даље попуштање

- Код нас, нажалост, уз оне који се не желе вакцинисати постоје и групе које се жестоко противе ношењу маски, зато је мало вјероватно да би се мјера америчке владе и код нас могла примијенити на сличан начин - казала је Логар, која води Владин стручни тим за Ковид-19.

Словеначка влада објавила је у недјељу да су у 24 сата потврђене 292 заразе, уз 11,8-постотни удио позитивних налаза, а умрло је троје пацијената с ковидом-19.

И остали епидемиолошки подаци су све бољи, па је тако број хоспитализираних пао на 408, а у суботу је из болница отпуштено 23 обољелих. Седмични просјек зараза у једном дану спустио се на 449, а кад падне на мање од тристо, Словенија ће ући у "зелену" фазу уз даље релаксације.

У тој би фази уз маске у затвореном и основне хигијенске мјере већина других рестрикција отпала, а вјерује се да би та фаза могла услиједити већ крајем овог или почетком идућег мјесеца.

За сада је већ у "жутој" фази допуштена већина друштвених и привредних активности, а на снази су и релаксације у спорту и култури, укључујући утакмице, позоришне представе, концерте, те окупљања до највише 50 људи, при чему они који учествују треба да имају потврду да су цијепљени, да су пребољели ковид-19 или предоче негативан тест на вирус корона.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО) Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО)
Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде? Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде?
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 6m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 13m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 55m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 33m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 5m
    0