У Српској лани око 11.000 лица није имало довољно прихода за издржавање

17.10.2023. 14:12
0
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској у прошлој години 10.986 лица није имало довољно прихода за издржавање, док је 22.320 људи било у стању различитих социјално-заштитних потреба, подаци су Републичког завода за статистику.

У Бањалуци је тренутно 708 корисника новчане помоћи, која служи за задовољавање основних животних потреба појединаца и породице у цјелини, речено је Срни у бањалучком Центру за социјални рад поводом 17. октобра - Међународног дана борбе против сиромаштва.

Из Центра су појаснили да је право на новчану помоћ дефинисано чланом 21 Закона о социјалној заштити, а може га остварити појединац или породица чији су чланови неспособни за рад и привређивање, који немају властитих прихода или чији су укупни приходи испод нивоа новчане помоћи утврђене Законом о социјалној заштити.

У бањалучком Центру за социјални рад су навели да ово право остварују они који немају вишак стамбеног простора, немају другу имовину из чије се вриједности могу осигурати средства за издржавање, немају сроднике који имају обавезу да га издржавају или уколико сродници због инвалидности или друге објективне спријечености нису у могућности да извршавају обавезу издржавања.

У овој установи су нагласили да се једнократна новчана помоћ исплаћује цензусом по члану породице и у складу са расположивим средствима, а да су, закључно са септембром, у ту намјену исплаћене 687.974 КМ, а да је за кориснике новчане помоћи исплаћено 1.331.826 КМ.

Према подацима Свјетске банке и УН више од милијарду људи на свијету живи са мање од једног долара на дан /1,85 КМ/.

Извјештај Свјетске здравствене организације показује да чак 11 милиона дјеце сваке године умире од болести узроковане изгладњивањем, а Међународна организација рада тврди да са мање од два долара /3,71 КМ/ на дан живи готово половина човјечанства.

Међународни дан борбе против сиромаштва први пут је обиљежен протестном акцијом људи у Паризу 17. октобра 1987, када је више од 100.000 људи окупљених на мјесту гдје је 1948. потписана Општа декларација о људским правима гласно поручило да сиромаштво представља кршење људских права и да морају бити предузети кораци у рјешавању тог проблема.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас сунчано и пријатно топло Данас сунчано и пријатно топло
Коловози мјестимично клизави, опасност од одрона Коловози мјестимично клизави, опасност од одрона
Обиљежавање 142 године од Улошког устанка Обиљежавање 142 године од Улошког устанка
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    20h 41m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    15h 24m
    6
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    17h 24m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    23h 42m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    22h 8m
    0