У Српској повећана накнада за топли оброк

22.01.2024. 15:46
3
ИЗВОР: srna.rs

Накнада за топли оброк радницима у Републици Српској којима се исплаћује у новцу за сваки радни дан од сутра ће износити 10,04 КМ у нету, односно 16,46 КМ у бруту, саопштено је из републичког Савеза синдиката.

У Савезу синдиката Републике Српске наводе да је ово најмањи износ накнаде топлог оброка, те да Колективним уговором, Синдикат и послодавац могу утврдити и већи износ накнаде за топли оброк.

Уколико радник у току мјесеца има 22 радна дана, топли оброк му износи 220,88 КМ у нету, ако код послодавца није организована исхрана – припремање топлог оброка или испорука топлог оброка путем лица регистрованог за услуге кетеринга, појашњавају у Савезу синдиката.

Уколико је исхрана организована путем кетеринга или се топли оброк припрема у властитим ресторанима код послодавца, вриједност топлог оброка мора бити у нето износу од 9,56 КМ.

Законска обавеза свих послодаваца у реалном сектору у Републици Српској је да исплаћују накнаду трошкова топлог оброка, уколико код послодавца није организована исхрана.

У Савезу синдиката Републике Српске подсјећају да је висина накнаде за топли оброк утврђена одлуком Владе Републике Српске о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику и износи 0,85 одсто просјечне бруто плате у Републици Српској за претходну годину, за сваки радни дан, а у случају обављања прековременог рада, дужег од три часа дневно, радник има право на још један додатни топли оброк.

Према обавјештењу Републичког завода за статистику од 22. јануара ове године, просјечна бруто плата за 2023. годину износила је 1.937 КМ.

Савез синдиката Републике Српске позива све раднике, чланове Синдиката да пријаве сваку врсту злоупотребе од послодаваца - неисплаћивање накнаде за топли оброк, исплаћивање топлог оброка у мањем износу, како би заштитили њихова права путем регионалних канцеларија Службе за бесплатну правну помоћ Синдиката.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Mile 23.01.2024. 07:20
    Radite za mene. Vi ste moja stoka i vucni konji
  • Generic placeholder image
    Vuxan 23.01.2024. 00:43
    Danas je Prosvjeta na samom dnu zanimanja. Tužno.
  • Generic placeholder image
    Prosvjeta 22.01.2024. 16:00
    Sta je sa Prosvjetom, mi nemamo topli obrok ni regres? Ako nam je uracunato u platu onda radimo za minimalac.
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 14m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 9m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 57m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 3m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 31m
    0