У Српској увећан број породиља које примају матерински додатак

19.02.2021. 10:15
0
ИЗВОР: СРНА

Пронаталитетне мјере у Републици Српској знатно су утицале на раст броја породиља које примају матерински додатак на 5.500 лани у односу на 2.188 прије почетка њихове примјене 2018. године, рекао је директор Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић.

Јовић је навео да је интенција законодавца евидентно била да се услови за остваривање материнског додатка пропишу што флексибилније и да што већи број незапослених мајки може остварити ово право, те додао да је дошло и до повећања износа који се остварује на име овог права са ранијих 70 КМ на 405 КМ, без ограничења за остваривање права.

- Очекивани резултати су тако постигнути, те и незапослене мајке сваки мјесец имају загарантовано новчано примање које у великој мјери значи сигурност обезбјеђивања основних потреба за новорођенче - истакао је директор Фонда.

Према подацима Фонда, за исплату материнског додатка је у Републици Српској 2017. године издвојено 1,8 милиона КМ, а након измјена закона у овој области с циљем снажније подршке породиљама у 2020. години је за исплату материнског додатка издвојено 26,7 милиона КМ.

Законом о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити право на матерински додатак остварује незапослена мајка у трајању од 12 мјесеци, а за близанце и свако треће и наредно дијете у трајању од 18 мјесеци.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 34m
    1
  • Партизан мијења име!
    16h 16m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 49m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 23m
    2
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    19h 51m
    0