У Стоматологију улажу мање него у столице, саксије и скије за „Рајску долину“

27.04.2021. 15:32
0
ИЗВОР: capital.ba

За надоградњу и реконструкцију објекта Стоматологије Медицинског факултета у Бањалуци требало би да буде потрошено око 600 хиљада марака, што је мање него што је Влада Српске одлучила да потроши само за набавку столица, саксија и скија за хотел „Рајска долина“ на Јахорини.

Универзитет Бањалука расписао је тендер којим тражи услуге рушења, земљане, бетонске, зидарске, електро, керамичке и друге радове како би стоматолози добили простор за учење, сазнаје портал "Капитал".

Надоградња и реконструкција објекта би требала да траје 90 дана, а Универзитет је спреман све да плати 510.000 КМ без ПДВ-а, а што са ПДВ-ом износи 596.700 марака.

Објекат Стоматологије налази се у универзитетском кампусу и одвојен је од Медицинског факултета чије је сједиште у центру града.

Медицински факултет годинама муку мучи са недостатком простора, али то није натјерало одговорне да обезбиједе новац за рјешавање тог проблема.

Умјесто тога Влада је одлучила да се бави угоститељством па је, и поред тога што су многи хотели у државном власништву до сада пропали, одлучила да издвоји милионе за хотел „Рајска долина“ на Јахорини, и то у јеку пандемије вируса корона. У току прошле и ове године за тај хотел је потрошено или је у току трошење укупно 17 милиона марака.

Недавно је Угоститељски сервис Владе Републике Српске расписао тендер којим столице, саксије, новогодишње лампице и другу опрему набавља као услугу, а за шта су понудили 435.075 КМ без, односно 509.037 марака са ПДВ-ом.

Поред тога, како је Капитал раније писао, Влада Републике Српске је крајем фебруара ове године набављала скије, санке и бицикле за “Рајску долину”, када су за ту намјену одлучили потрошити више од 270.000 марака.

Само ове двије набавке скупље су од улагања у објекат Стоматологије.

– Градња Медицинског факултета у близини Универзитетског клиничког центра РС требала би почети до краја године јер су испуњени готово сви предуслови за то. На Паприковцу је планирана градња Медицинског кампуса у склопу којег ће бити смјештени сви студијски програми Медицинског факултета. Тиме ћемо ријешити дугогодишњи проблем смјештаја Медицинског факултета који је практично подстанар у згради Завода за запошљавање. У склопу медицинског кампуса планирана је и изградња средње медицинске школе, као и центра за биомедицинска истраживања – истакао је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин још у марту 2019. године.

Двије године касније на Паприковцу је само почела градња гараже од 35 милона марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав
Радник пао са зграде, тешко повријеђен Радник пао са зграде, тешко повријеђен
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  23h 13m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  23h 18m
  1
 • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
  17h 21m
  4
 • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
  12h 59m
  0
 • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
  17h 46m
  0