У свијету се 733 милиона људи суочава са глађу

16.10.2024. 14:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Организација за храну и пољопривреду УН /ФАО/ упозорава да се око 733 милиона људи у свијету суочава са глађу због све учесталијих временских непогода, сукоба, економских падова, неједнакости и пандемије, саопштено је из Агенције за безбједност хране БиХ.

Иако пољопривредници на глобалном нивоу производе више него довољно хране да нахране свјетско становништво, глад и даље постоји, истичу из ФАО поводом обиљежавања Свјетског дана хране.

То највише погађа сиромашне и рањиве, од којих су многи породични пољопривредници, што се одражава све већом неједнакошћу међу земљама и унутар њих.

Осим тога, више од 2,8 милијарди људи у свијету не може приуштити нутритивно квалитетну прехрану, наводе из ФАО и додају да је након ваздуха и воде, храна трећа основна људска потреба, а право на храну, уз право на живот и слободу, рад и образовање, једно је од основних људских права.

Обиљежавањем Свјетског дана хране, ФАО подстиче проналажења рјешења којим би се обезбиједило да сви људи имају довољно примјерен и редован приступ разноврсној, безбједној, нутритивној храни, те да нико не буде закинут.

- Пољопривредно-прехрамбени системи у цјелини осјетљиви су на катастрофе и кризе, посебно на утицај климатских промјена, а истовремено генеришу загађење, деградирају тло, воду и ваздух, те доприносе емисијама стакленичких гасова и губитку биоразноликости -истичу из ФАО.

Трансформацијом пољопривредно-прехрамбених система, додаје се у саопштењу, ослободио би се велики потенцијал за ублажавање климатских промјена и подржавање мирног, отпорног и укључивог живота за све.

Владе, приватни сектор, пољопривредници, академска заједница, цивилно друштво и појединци требају заједно радити како би се обезбиједила већа разноликост нутритивне, доступне, цјеновно приступачне, безбједне и одрживе хране, те постигла њена сигурност и здрава прехрана за све.

- Заједно можемо бити промјена - порука је овогодишњег Свјетског дана хране, чији је слоган "Право на храну за бољи живот и бољу будућност".

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани БиХ у зачараном кругу сиромаштва: Храна постаје велики луксуз Грађани БиХ у зачараном кругу сиромаштва: Храна постаје велики луксуз
Један одсто популације има више богатства од 95 одсто сиромашних Један одсто популације има више богатства од 95 одсто сиромашних
Камиони са снимком о злостављању Срба на КиМ крстаре улицама Њујорка (ВИДЕО) Камиони са снимком о злостављању Срба на КиМ крстаре улицама Њујорка (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    20h 55m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    20h 57m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    17h 9m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    20h 0m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    19h 54m
    0