У току берба боровнице

23.07.2021. 09:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Тренутно је у току берба на плантажама боровнице у Унско-санском кантону, а произвођачи истичу како су задовољни уродом и поред неповољних временских прилика, као и потражњом на тржишту.

У посљедњих неколико година све већи број пољопривредника се одлучује на садњу и узгој овог бобичастог воћа, а претпоставља се како је том културом засађено више од седам хектара земљишне површине.

Највећи произвођач боровнице у овоме кантону Нусрет Сушић каже како ове године очекује урод од око 15 тона са своје парцеле, на којој је засадио око 6.000 садница ове културе.

Сушићи кажу како су, захваљујући помоћи америчког УСАИД-а, подигли противградну мрежу те осигурали производну линију за производњу сокова, џемова и других производа, а градске власти су им помогле у набавци хладњаче.

Због обима посла, током бербе ангажовали су додатне раднике, те истичу како се ових дана ради од јутра до мрака.

- Ради се о потпуно здравом и еколошком производу, јер се боровница узгаја без употребе било каквих хемијских препарата, у саксијама с посебном врстом земље - каже Сушић за "Независне".

У подизање плантаже уложено је преко 300.000 марака, а она се простире на преко 2,5 хектара.

Власници кажу како се с нормалним приносом мјесечно по хектару може зарадити око 10.000 хиљада марака, али истичу како узгој није ни јефтин ни једноставан.

- Узгајање боровнице се много разликује од других воћака. Јако је осјетљива на квалитет воде, земљишта и припрему терена. Захтијева константну пажњу, окопавање, наводњавање, али и набавку квалитетних садница. Прва зарада може се очекивати тек након три године - објашњава Сушић.

 Додаје како се посљедњих година на европском тржишту одједном појавила велика потражња за плодовима боровнице, те да је предност у томе да ова култура једино на нашим просторима успијева у јуну и јулу, када због несташице на тржишту достиже и највишу цијену.

Произвођачи истичу како узгој боровнице у односу на малину и јагоду има бројне предности јер она плодове даје у периоду између 30 и 50 година, брање је лакше, а плод стабилнији и отпорнији на транспорт.

Такођер, боровница има дужи период брања, што омогућава бољу организацију и искориштеност радне снаге.

 У посљедњих неколико година велики број произвођача јагодичастог воћа у УСК се, због бројних проблема у производњи и пласману, одлучио преусмјерити на садњу и узгој и боровнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Малинари без 10 КМ за килограм неће ни да беру Малинари без 10 КМ за килограм неће ни да беру
Берба трешања лоша, цијене папрене у продавницама Берба трешања лоша, цијене папрене у продавницама
Касни берба јагода Касни берба јагода
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    18h 21m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    18h 35m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    18h 27m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    20h 52m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    9h 16m
    0