У Требињу одржани -Дани Небојше Глоговца-

01.09.2019. 16:22
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Требињу је за викенд одржана дводневна манифестација -Дани Небојше Глоговца-, у спомен на 50. годишњицу од рођења великана српског глумишта, коју су у његовом родном граду приредили породица и пријатељи.

Дио својих успомена на прерано преминулог умјетника са требињском публиком су подијелили његови пријатељи - глумац Војин Ћетковић, редитељ Радивоје - Раша Андрић, а посредством видео-поруке и глумац, редитељ и сценариста Никола Пејаковић.

Промовисана је и монографија о Глоговцу, која је, према ријечима ауторке Татјане Њажић, сабрала текстове о његовом телевизијском, филмском и позоришном опусу, фрагменте из његових интервјуа и биљешки са предавања, те свједочења његових пријатеља и колега.

Приказан је и филм о Небојши Глоговцу -Година и један дан-, редитеља Радивоја - Раше Андрића, након чега су посјетиоци у галерији Kултурног центра могли да погледају и изложбу фотографија "Небојша Глоговац", ауторке Маје Медић. 

За Војина Ћетковића, његов кум и пријатељ није заувијек отишао, већ, како каже, и данас стално разговара с њим на многе теме, баш онако како су разговарали још од дана заједничког школовања на академији.

Ако постоји неки град који би требало да има фестивал посвећен Небојши Глоговцу, то би, према Ћетковићевом мишљењу, требало бити Требиње.

Редитељ - Раша Андрић, који је са Глоговцем сарађивао на филмовима -Муње- и -Kад порастем бићу Kенгур-, каже да је Глоги увијек био на висини задатка и да о његовој улози на сету никада није требало бринути, јер на његовој интерпретацији улога никада није требало радити.

-Глогијева највећа вредност била је што је својом глумачком креацијом и од лошег сценарија правио добар филм, што могу само вансеријски глумци, па је и оне 'најглупље' реченице говорио на начин да му верујеш, а добар глумац је онај коме верујеш, док је одличан када је толико уверљив да за њега чак и стрепиш. И то је Глоги умео-, истиче Андрић.

Никола Пејаковић је преко видео-линка поручио да нас Небојша Глоговац и данас окупља, а да су сусрети у његовом Требињу доказ да без њега не можемо, једноставно због његовог талента, али прије свега због доброте, поштења и нетрпељивости према лажима и претварању.

-Рад и дјело Небојше Глоговца трајне су вриједности и од националног значаја, а људске вриједности о којима је Небојша својим животом свједочио  биле су веће и од саме умјетности, а то су људскост, честитост, снага, храброст да се увијек бране истина и сопствена увјерења-, истакао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Супруга великог глумца Милица Глоговац долазак у Требиње сматра својим малим ходочашћем за његову велику љубав.

 

-За 50 година од његовог рођења, где друго да будемо него у његовом граду, који је највише волео-, казала је Милица.

Коментари 0
Повезане вијести
ОК „Игман“ на дружењу са Тијаном Бошковић (ФОТО) ОК „Игман“ на дружењу са Тијаном Бошковић (ФОТО)
До 12. јуна сваки дан литургије и поклоњење моштима Свете Ане До 12. јуна сваки дан литургије и поклоњење моштима Свете Ане
Хиљаде вјерника се поклонило моштима Свете Ане, мајке Светог Василија Хиљаде вјерника се поклонило моштима Свете Ане, мајке Светог Василија
Најчитаније
 • Полиција објавила детаље несреће у којој је погинуо отац шесторо дјеце (ВИДЕО)
  13h 5m
  0
 • Алекса Вукадин ученик генерације Средњошколског центра „Пале“
  15h 24m
  5
 • Утопила се два тинејџера
  3h 36m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  16h 23m
  0
 • Прича о једној Дуњи (ФОТО)
  10h 2m
  0