У уторак се навршава шест година од терористичког напада у Зворнику

25.04.2021. 12:29
0
ИЗВОР: СРНА

 У уторак, 27. априла, навршава се шест година од терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику када је вехабија Нердин Ибрић /24/ убио полицајца Драгана Ђурића /47/ и ранио полицајце Стеву Миловановића и Жељка Гајића, а правосудне институције БиХ и даље се не оглашавају о овом злочину.

На мјесту страдања полицајца Ђурића, испред Полицијске станице Зворник, као и на мјесном гробљу у Каракају, у уторак, 27. априла, биће положено цвијеће и служен помен.

Начелник Полицијске управе Зворник Александар Васиљевић рекао је Срни да колеге никада неће заборавити убијеног Ђурића, али и указао да је несхватљиво да се ни након шест године од терористичког напада правосудне институције БиХ још не оглашавају.

- Ни Тужилаштво, ни Суд БиХ још никога од присутних том терористичком догађају нису позвали у својству свједока ради давања изјаве, нити је шта друго по том питању учињено, односно правосудне институције БиХ и даље упорно ћуте о терористичком нападу у Зворнику- рекао је Васиљевић.

Васиљевић је нагласио да Полицијској управи Зворник није враћено ни оружје, нити униформа са вјештачења, које је након терористичког напада изузето ради истраге.

Он је истакао да је овај терористички чин потресао све добронамјерне људе, те нагласио да колеге убијеног Ђурића и Зворничани не могу никада заборавти овај страшан злочин.

- Не можемо никада заборавити, нити се помирити са чињеницом да терориста, посебно из комшилука, у име неке идеје или некога, дође у Полицијску станицу и свјесно и намјерно убија- рекао је Васиљевић.

Он је рекао да је поучена искуством терористичког напада, полиција одмах након убиства полицајца темељно приступила проблему и подигла на виши безбједносни ниво све службе у координацији између свих организационих јединица на подручју Полицијске управе Зворник, што је и сада стална пракса.

Васиљевић наводи да су, као одговор на терористички напад 2015. године, Полицијска управа и Градска управа Зворник покренуле заједнички пројекат "Превентивно дјеловање локалне заједнице у спречавању насилног екстремизма и тероризма", који се примјењује у пракси.

Васиљевић је рекао да је један од главних циљева овог пројекта едукација свих актера друштва о теми насилног екстремизма и тероризма, као и успостављање сарадње локалне заједнице и полиције, те заједничко сагледавање стања безбједности и предузимања свих активности које би допринијеле већем степену безбједности.

- Полицијска управа и град Зворник предузели су конкретне кораке у успостављању оваквог пројекта, који се директно ослања на Акциони план Владе Републике Српске за превентивно дјеловање и борбу против тероризма- подсјетио је Васиљевић.

Истичући да Полицијска управа Зворник непрекидно ради на заједничкој сарадњи са локалним заједницама у оквиру своје надлежности, Васиљевић је рекао да се тиме обезбјеђује правовремена размјена информација које су од битног безбједносног значаја, посебно на заштити грађана и њихове имовине.

Сјећање на убијеног полицајца Драгана Ђурића ће  бити обиљежено у складу са важећим закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације, уз поштовање свих епидемиолоших мјера.

- Испоштоваћемо препоруке надлежних републичких и локалних органа о забрани окупљања великог броја људи на једном мјесту, што се, наравно, односи и на скупове овог карактера, а све с циљем превентивног дјеловања против ширења вируса корона- појаснио је Васиљевић.

Терористички напад извршио је припадник вехабијског покрета Нердин Ибрић из зворничког насеља Кучић Кула, 27. априла 2015. године око 19.00 часова, у вријеме примопредаје смјене.

Ибрић се довезао испред Полицијске станице у аутомобилу "голф два" црне боје и уз поклич "Алаху екбер" /Алах је велики/ упао у Полицијску станицу и почео да пуца из пушке такозване "пумпарице".

У размјени ватре терориста је убијен.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за терористичко удруживање бранио се ћутањем на саслушању Осумњичени за терористичко удруживање бранио се ћутањем на саслушању
Ухапшена супруга убијеног терористе: Одузети јој сви уређаји Ухапшена супруга убијеног терористе: Одузети јој сви уређаји
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
Најчитаније
 • Мушкарац оставио кофере са људским остацима на мосту
  21h 11m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  8h 11m
  1
 • Србија: Измјерено невјероватних 50 степени
  23h 5m
  0
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  3h 29m
  0
 • Огласио се главни тужилац послије саслушања осумњиченог за убиство Данке Илић
  21h 54m
  0