Угоститељи у Српској против забране пушења у затвореном

26.03.2022. 10:10
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Након што се прича о забрани пушења у затвореним објектима захуктала у ФБиХ, могла би оживјети и у Републици Српској, због чега посебно негодују угоститељи истичући да би, уз све проблеме, протјеривање дуванског дима из локала ставило кључ у браву.

Дом народа Парламента ФБиХ у четвртак је потврдио одлуку Представничког дома којом се законски забрањује конзумирање цигарета и дуванских производа у свим затвореним јавним објектима. Приједлог закона је усвојен уз амандмане, тако да ће морати поново у Представнички дом на усаглашавање. Једним од амандмана предвиђено је да ће примјена закона почети за годину, а према приједлогу, сви на које се закон односи имаће рок од 24 мјесеца да се прилагоде и створе услове за спровођење закона и у том периоду неће бити кажњавања. Закон подразумијева и забрану конзумирања дувана у приватним возилима у којима се налазе малољетне особе. Наведено је да ће власници угоститељских објеката бити дужни да на видним мјестима истакну натпис “забрањено пушење”, док у објекту не смију бити постављене пепељаре.

Угоститељи у Српској кажу да је ових дана појачана контрола и да инспектори провјеравају да ли су одвојене просторије за пушаче.

- Нисмо још дорасли Европи и тој култури да пушачи изађу испред локала и пуше. Код нас је то другачије. Такав закон био би само још један удар на угоститеље у Републици Српској који су једва преживјели пандемију вируса корона и суочавају се са недостатком радника. Још нам фали само тај закон и да затворимо објекте - упозорио је члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић.

С друге стране, здравствени сектор поздравља забрану пушења у затвореним објектима. Национални координатор за контролу дувана у РС Дарко Марковић каже да је овај закон одличан.

- Надам се да ће такав закон ускоро бити усвојен и код нас,  јер обично све функционише по систему спојених посуда. Тај закон штити људско здравље и није уперен ни против кога. Угоститељи који се највише буне имаће више посла јер ће у њихове објекте долазити и пушачи и непушачи. Нигдје у свијету послије таквог закона нису затворени ресторани, пабови нити кафићи - рекао је Марковић нагласивши да ће ова прича сигурно врло брзо бити покренута и у Српској.

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске подсјећају да је нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење Влада усвојила крајем 2017. године, те да је касније повучен.

- Остајемо посвећени заговарању ограничавања коришћења дуванских производа који су штетни за здравље становништва, што ће сигурно у догледно вријеме бити и законски регулисано. Имајући у виду приоритете које је наметнула пандемија вируса корона, објективне околности и потребу одговора здравственог система, израда новог нацрта није у краткорочним плановима - навели су у ресорном министарству.

Подсјетили су да се Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести у Српској заснива на начелу здравља у свим политикама, мултисекторској сарадњи и опуномоћавању пацијента, промовисаним од стране Свјетске здравствене организације.

- За реализацију већег обима здравствено-промотивних и превентивних активности, у одговору на постојеће здравствене потребе становништва потребно је формирати нове организационе јединице у домовима здравља, трансформисањем постојећих хигијенско-епидемиолошких служби у мултидисциплинарне центре за промоцију здравља и превенцију болести, чиме ће се омогућити квалитетнији рад доктора породичне медицине на превенцији пушења и помоћи пацијентима приликом одвикавања - навели су у министарству.

Популистички закон

Предсједник Удружења хотелијера и ресторатера у БиХ Амир Хаџић рекао је за “Глас Српске” да му је жао што је закон донесен само у ФБиХ.

- Видјећемо какав ће закон бити у коначници и да ли ће амандмани бити прихваћени, али ово како је сада повољно је за угоститељско-туристичку браншу у смислу да ћемо моћи да одвојимо просторије за пушаче. Међутим, много је оних којих се овај закон тиче, од угоститељских објеката до занатских радњи, тешко да ће се то моћи исконтролисати, због чега сматрам да је закон популистички и непримјењив - рекао је Хаџић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 2m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 58m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 2m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    7h 55m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    9h 52m
    0