УИО дала негативно мишљење за ПДВ и акцизе

23.03.2022. 12:51
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ дала је негативно мишљење на предложене измјене Закона о акцизама и Закона о ПДВ-у.

Из документа који је у посједу "Независних новина", видљиво је да УИО БиХ сматра да усвајање тих закона није прихватљиво са становишта осигурања макроекономске стабилности и фискалне одрживости БиХ. 

Када је ријеч о измјена Закона о акцизама којим се предвиђа суспензија акцизе на нафту и нафтне деривате, а о којем ће сутра расправљати делегати Дома народа Парламента БиХ, у УИО наводе да се може очекивати смањење прихода од приближно 265 милиона КМ. 

- Уколико суспензија наплате акциза буде имала за резултат и смањење малопродајних цијена нафтних деривата, а што је циљ који се жели постићи, тада ће доћи и до смањења прихода од ПДВ-а. Приход од ПДВ-а би се смањио за приближно 45 милиона КМ - наводе у УИО БиХ. 

Такође, наводе и да суспензија акцизе без примјене других инструмената (без претходног ограничења марже) није гаранција значајног смањења као ни стабилизације цијена горива на тржишту

- Усвајање Приједлога закона и измјена Закона о акцизама у БиХ у наведеном облику, изазваће потешкоће у његовом провођењу, и сматрамо да се не може дати позитивно мишљење у погледу његовог усвајања - навели су у УИО. 

Када је ријеч о измјенама Закона о ПДВ-у којим се предвиђа диференцирана стопа ПДВ-а од 5,17 и 22 посто, а о којем ће такође расправљати делегати Дома народа Парламента БиХ, УИО у свом мишљењу наводи да предложене измјене нису у складу са Директивом ЕУ. 

- Треба имати у виду и чињеницу да, према неким истраживањима увођење ниже пореске стопе не значи уједно смањење социјалних разлика јер такве снижене стопе могу донијети двоструку већу корист богатима него сиромашнима, па се на овај начин субвенционишу богати, јер и они исто као и сиромашни купују ове производе - навели су у УИО. 

Иначе, предложеним измјенама Закона о ПДВ-у предлаже се нижа стопа од пет одсто на основне животне намирнице, лијекове...

- Увођење диференцираних стопа ПДВ-а неће значајно помоћи потрошачима са нижим дохотком, а с друге стране губитак прихода по буџете свих нивао је неминован, јер је јасно да ће увођењем ниже стопе ПДВ-а држава изгубити значајан дио прихода - навели су између осталог у УИО. 

У УИО су такође навели да је потребно значајно вријеме да би се донијели подзаконски акти којим би се јасно дефинисали производи који ће бити опорезовани различитим стопама, а затим и нови образац ПДВ пријаве. 

- У случају коначног усвајања предложених допуна сасвим извјесно ће доћи до значајаног раста трошкова неопходних за функционисање порезне администрације, а такође и трошкова са којима ће се сусрести обвезници ПДВ-а - истакли су у УИО. 

Када је ријеч о губитку прихода по основу ПДВ-а у случају смањења стопе на 5 посто, у анализи УИО која је у посједу "Независних новина" наводи се да би пад прихода само по основу млијека и млијечних производа, шећера, брашна, лијекова, соли, уља и јестивих уља и прозвода за исхрану дојенчади био око 136 милиона КМ.

- Усвајање Закона у наведеном облику изазваће потешкоће у његовом провођењу, значајно угрозити пословне процесе у УИО и нарушити неутралност ПДВ-а - наводе у УИО додајући да увођење снижене и више стопе ПДВ-а није примјерено тренутку у којем се налазимо и усвајање би могло проузроковати несагледиве посљедице за све нивое власти у БиХ. 

 

У УИО, такође, наводе да код процедура и усвајања Закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, занемарен је Закон о систему индиректног опорезивања који каже да је Управни одбор УИО надлежан за покретање и припрему законских прописа у вези са индиректним опорезивањем.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Hari 23.03.2022. 22:21
    Tako je, u UIO BIH radi najmanje 1000 uhljepa i leziljeboviča, pola njih ništa ne radi, a sa budžeta sisaju dobre plate. Inspektora nekoliko stotina, uglavnom dremuckaju u kancelarijama, na terenu su skoro nevidljivi. Pregolema administracija pojede budžet, a posao im je da ga namiču. Sve go parazit na grbači naroda.
  • Generic placeholder image
    Goran 23.03.2022. 16:51
    Bitno je da je ovima u upravi za oporezivanje puni dzepovi,briga njih za obican narod,toliko.
Повезане вијести
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 23m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 23m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 57m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 52m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    5h 10m
    0