УКЦ Српске: Бесплатна тестирања на вирус HIV-а и прегледи јетре

29.11.2022. 10:58
0
ИЗВОР: srna.rs

Поводом Дана борбе против HIV/AIDS-а Клиника за инфективне болести Универзитетско-клиничког центра Републике Српске ће 1. децембра 2022. године организовати бесплатно, добровољно и анонимно тестирање за све заинтересоване грађане на вирус HIV-а, саопштено је из ове здравствене установе.

Тестирање ће се вршити брзим, рапид тестовима, наводи се у саопштењу.

Сви заинтересовани грађани на тестирање могу доћи у Савјетовалиште Клинике за инфективне болести - у приземљу, амбуланта број 3, улаз с паркинга од 07.00 до 19.00 часова.

Поред тога запослени у Клиници за инфективне болести ће 30. новембра 2022.године од 08.00 до 13.00 часова организовати бесплатне прегледе јетре трансиетном еластографијом/FibroScan.

"FibroScan" на потпуно безболан начин током петоминутног прегледа мјери еластичност и утврђује степен оштећења јетре. Овим ултразвучним прегледом се добије налаз који одговара претрази биопсије јетре, наводи се у саопштењу. Пацијенти се могу наручити на број телефона 051/343-013.

Први децембар је Свјетски дан борбе против HIV/AIDS-а и обиљежава се сваке године са циљем подизања свијести о пандемији AIDS-а, узрокованој ширењем HIV инфекције.

- Обиљежавање овог дана представља прилику за људе широм свијета да се уједине у борби против HIV инфекције, да покажу подршку особама које живе с HIV инфекцијом, и да се присјете оних који су преминули од посљедица болести. У овој години уведена су два нова антивирусна лијека за лијечење обољелих од HIV инфекције, а интензивни преговори са Фондом здравственог осигурања Републике Српске су у вези увођења још једног савременог новог лијека - истичу из УКЦ-а Српске.

Из УКЦ-а Српске прецизирају да је од 1. децембра 2021. године до данас регистровано 26 нових пацијената, од чега је 22 укључено на терапију.

Коментари 0
Повезане вијести
За годину дана пријављена 22 нова случаја обољелих од ХИВ/АИДС-а За годину дана пријављена 22 нова случаја обољелих од ХИВ/АИДС-а
Пацијент хитно транспортован из болнице у Фочи у УКЦ Српске Пацијент хитно транспортован из болнице у Фочи у УКЦ Српске
Шта пише у дојави о постављеним бомбама у УКЦ-у Српске Шта пише у дојави о постављеним бомбама у УКЦ-у Српске
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  20m
  0
 • Писмено се огласили из ЈЗУ „Србија“ о епидемији
  3h 12m
  3
 • Амбасадор САД у БиХ у посјети општини Источна Илиџа
  23h 20m
  0
 • Доситеј - просвјетитељ, писац, педагог, полиглота…
  36m
  0
 • Осам шампионских титула џудистима „Фамоса“ на првенству Републике Српске за јуниоре и старије пионире
  22h 30m
  0