Украјина уводи ванредно стање, могућа мобилизација грађана

23.02.2022. 13:26
4
ИЗВОР: srpskainfo.com

Савјет за националну безбједност и одбрану Украјине донио је одлуку да уведе ванредно стање на цијелој територији земље, осим у самопроглашеним републикама Доњецка и Луганска, јавили су руски медији.

Секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Алексиј Данилов изјавио је на брифингу да одлуку о увођењу ванредног стање треба да одобри Врховна рада у року од 48 сати.

Како наводи, ванредно стање трајаће 30 дана, а може да буде продужено до 60 дана.

Он је додао да ће полицијски час бити уведен ако буде било потребно.

Према његовим ријечима, Украјина није донијела одлуку о мобилизацији грађана, али да би таква одлука могла да буде донијета, пренио је ТАСС.

Ванредно стање је на снази у самопроглашеним републикама од 2014. године.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Srboljub 25.02.2022. 10:20
    Oj ture opet si tu, sve to što pišeš u smislu moralne vrijednosti Ukrajine i naklonjenosti prema srpskim interesima, u dijelu koji je tačan, je rezultat onih sa istoka, onih sa Krima, iz Slavjanska, onih što su zapaljeni živi u Odesi, onih što im je zabranjeno da govore maternjim ruskim jezikom, onim čija je izborna volja pogažena 2014. a bili su većina. Ti isti su osnov nove Ukrajine. Ukroustaše, nacisti, koljači su zapadno, tamo gdje je đo povukao ambasadu, a ti se moraju pacifizovati. Miješati to dvoje je isto što i razlikovati ustaše feslije i handžar partizane.
  • Generic placeholder image
    neću više 23.02.2022. 22:46
    Ukrajina je jedna od zemalja koja nije priznala nezavisnost Kosova. Da će ostati tako, ukrajinske vlasti rekle su i nakon 2008. godine, posle vanredne sednice Skupštine Kosova17. februara kada je usvojena Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio tadašnji premiejr Kosova Hašim Tači.
    Tačku na stav Ukrajine o nezavisnosti kosova stavio je ministar spoljnih poslova Volodimir Ohrizko, 4. decembra 2008. godine, govoreći na sastanku OEBS-a, kada je rekao da „Ukrajina nikada neće napraviti kompromis po pitanju teritorijalnog integriteta bilo koje države“.

    To su stavovi ozbiljne države a ne igrača na dvije stolice.
  • Generic placeholder image
    i još malo 23.02.2022. 22:44
    Ukrajinska Vlada je tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije slala humanitarnu pomoć narodu Jugoslavije, kao i kosovskim izbeglicama koje su se sa prostora Kosova sklonile u današnju Severnu Makedoniju. Takođe, ostalo je zabeleženo, da je nekoliko aviona JAT-a bilo smešteno na ukrajinskim aerodromima, da bi se izbeglo uništavanja imovine jugoslovenske nacionalne avio kompanije. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je tada Radio slobodnu Evropu potvrdilo ovu informaciju uz napomenu da je Ukrajina pristala na taj dogovor u okviru svojih mirovnih inicijativa.

    Na ulicama Kijeva i drugih velikih gradova u Ukrajini održavane su demonstracije protiv NATO-a. I ukrajinski komunisti, ali i militantna desnica jednoglasni su bili u osudi delovanja NATO-a prema Jugoslaviji. Najveći protest organizovan je ispred ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Kijevu, gde je hiljade ljudi noseći ikone, palilo sveće.
  • Generic placeholder image
    malo iz bliske prošlosti o Ukrajini 23.02.2022. 22:42
    Zaboravljeno je izgleda da su na samom početku bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, 25. marta 1999. godine predsednik Ukrajine Leonid Kučma, premijer Valerij Pustoviotenko, kao i predsednik ukrajinskog parlamenta – Vrhovne rade Oleksandar Tkačenko, osudili su bombardovanje i intervenciju NATO-a.

    Iako je Ukrajina, prva sojvetska republika koja je još 1994. godine sa NATO-om potpisala Parterstvo za mir, u isto vreme ona je prva zemlja koja je pokušala da posreduje u jugoslovenskoj krizi, i to mnogo pre rusko-finskog dvojca Viktora Černomerdina i Martija Ahtisarija.
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 19m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 42m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 15m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 12m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 3m
    0