Упозорење на обилне падавине, највише кише очекује се у Херцеговини и на истоку

14.06.2023. 08:31
0
ИЗВОР: srna.rs

Републичка управа цивилне заштите Српске издала је упозорење за обилне падавине за сутра и у петак, 16. јуна, а највише кише очекује се у Херцеговини и на истоку Републике Српске.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, највећа количина падавина очекује се у Херцеговини, након тога у Сарајевско-романијској регији, горњем Подрињу, широј регији Добоја и до Семберије. Најмање падавина очекује се на сјеверозападу.

За Херцеговину је прогнозирано да ће пасти од 80 до 120 литара по метру квадратном, локално и до 150, у Сарајевско-романијској регији и Горњем Подрињу од 50 до 90 литара, а на сјевероистоку, односно на простору шире регије Добоја до Семберије 20 до 40 литара по метру квадратном.

За разлику од обилних падавина у претходном периоду, које су биле пљусковитог карактера и нису биле равномјерно распоређене, у наредном периоду се очекују обилније и дуготрајне падавине у широј регији од југа ка сјевероистоку.

Из Републичке управе Цивилне заштите напомињу да је због честих и обилних падавина у претходном периоду тло презасићено влагом, те ће прогнозирана количина падавина проузроковати проблеме са оборинским водама, изазвати појаву и изливање бујичних поплава, клизишта, проблеме са оборинским водама и појаву урбаних поплава.

Очекују се значајан пораст водостаја на ријеци Босни и пораст водостаја притока ријека у горњем и средњем сливу ријеке Дрине.

Жуто упозорење због пљускова и грмљавине

Метеоаларм је за данас издао жуто упозорење због најављених пљускова са грмљавином на подручју Бањалуке, Фоче и Требиња, а због грмљавине за ливањску, мостарску и сарајевску регију.

Пљускови са грмљавином очекују се од 12.00 часова до поноћи. Треба бити посебно пажљив у изложеним подручјима, као што су планине, шуме и отворени терени, објавио је Метеоаларм.

Упозорење на грмљавину односи се на период од 12.00 до 18.00 часова, када су могуће мање сметње у активностима на отвореном. Посебан опрез потребан је у изложеним подручјима, попут планина, шума и отворених терена.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 12m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 7m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 18m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 26m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 33m
    0