Упозорење на олујни вјетар и обилније падавине у наредним данима

14.09.2022. 18:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Метеоролози у Републици Српској најавили су јак до олујни вјетар и обилније падавине од сутра до суботе, 17. септембра, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Из Републичког хидрометеоролошког завода упозорили су да је због обилнијих падавина у кратком периоду могућ пораст бујичних водотокова као и проблеми са оборинским водама у градским зонама.

У већини предјела очекује се 20 до 40 милиметара кише по квадрату, на западу од 40 до 60 милиметара кише по квадрату, на југу око 60 до 70 милиметара кише по квадрату.

У Херцеговини у већини предјела очекује се од 40 до 60 милимтара кише по квадрату, у зони јачих пљускова и до 100 милиметара кише по квадрату, а на западу 20 до 50 милиметара кише по квадрату. У осталим предјелима мања количина падавина.

Метеоролози су најавили да се сутра очекује вјетровито вријеме, уз умјерен до јак југо, уз ударе од 40 до 60 километара на час. У вишим предјелима, поготово у Крајини, понегдје је могућ олујни вјетар уз ударе и до 70 километара на час.

Јача промјена времена очекује се у петак и суботу, 16. и 17. септембра, уз обилније падавине на југу и западу, а дуваће повремено јак вјетар.

У петак, 16. септембра, на југу се очекује облачно и вјетровито вријеме са честом кишом и пљусковима са грмљавином. У осталим предјелима вјетар ће ослабити и биће промјенљиво уз повремену кишу и пљускове с грмљавином.

Киша ће бити чешћа ујутру на сјеверу и сјеверозападу, током дана ће бити више сувог времена, на истоку уз сунчане периоде.

Нагло захлађење најављено је у суботу када се очекује и јака киша, обилније падавине на западу и у Херцеговини. Током дана јаче захлађења прво на сјеверу и западу, а до краја дана у свим предјелима.

Престанак падавина очекује се у недјељу, 18. септембра и то прво на сјеверу и западу, а до краја дана и у већини предјела.

Из бањалучког Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице позвали су становништво, правна и физичка лица, да благовремено предузму све мјере и радње на заштити људи и материјалних добара.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској све више младих људи који дарују крв У Српској све више младих људи који дарују крв
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Упозорење метеоролога за вечерас и сутра Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    20h 30m
    12
  • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
    23h 34m
    0
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    15h 14m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    14h 27m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    16h 35m
    2