Управо васкрсава српска светиња: Ово чудо се уздиже ка небу

22.07.2024. 14:31
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

На јужним падинама Фрушке горе васкрсава светиња коју је основао краљ Драгутин Немањић - манастир Бешеново. Налазио се на територији НДХ, усташе су га опљачкале, а Нијемци бомбама сравнили са земљом. Осам деценија касније задужбина сремског краља поново се уздиже ка небу. На њеном врху, куполи храма који се облаже каменом, нашао се и Спутњик.

- Пази где стајеш, држи се, добро се држи, не гледај доле - каже вајар Рајко Блажић док се мердевинама, па преко скела, новинари Спутњика пењу на врх цркве коју је Драгутин посветио заштитиницима свете лозе, архангелима Михаилу и Гаврилу.

Пењу се на куполу храма који ће бити обложен бијелим каменом како би из најбољег угла видјели прелијепу задужбину, обновљено здање манастира.

Пењу се и да би гледаоци и читаоци Спутњика могли да виде сваки детаљ којим је овај професор Академије СПЦ за умјетност и консервацију украсио куполу новог храма изграђеног у српско - византијском стилу.

Слика

Фото: Sputnik/Сенка Милош

На врх куполе Блажић је ставио орла, златни грб Немањића. Сваки украс има симболику и сви су међусобно повезани:

- Тај орао је и у Љубостињи на одеждама царице Милице и кнеза Лазара. Има га у Хиландару, Лазарици. Њега смо узели, јер све има свој смисао, двоглави орао представља неког ко гледа на две стране, осматра, а најважније, он представља двоструку природу Господа Исуса Христа, божанску и људску - објашњава умјетник.

Испод орла још једна познат детаљ, стилизовани паунови који представљају народ божији у Царству небеском.

- После доле иду орнаменти перунике, она је цвет који има три листа на горњој страни и три на доњој. Овде су четири, ставио сам их у облик крста, тај цвет представља достојанство господара и тако је све повезано, са двоглавим орлом и Господом Христом.

Обнову надгледа Свети архангел Михајло

Обнова храма покренута је одлуком епископа сремског Василија 2012. године. У манастир је дошао игуман, архимандрит Арсеније Матић, цијењени професор Богословије у Сремским Карловцима.

Слика

Фото: Sputnik/Сенка Милош

Он је Блажићу повјерио овај важан посао, нако што је у вријеме короне у истом бијелом камену урадио иконостас, часну трпезу и горње мјесто. Иконостас је из комада, са ручно клесаном сведеном пластиком.На трону у олтару, на горњем мјесту, прелијепа икона Светог архангела Михајла. То је једина сачувана икона из претходог храма који су Нијемци по наговору усташа срушили.

- Није без разлога икона остала, он нас чува и надгледа обнову - шапуће једна мјештанка Бешенова која је дошла да запали свећу.

Ово је мој деда радио

Под теретом одговорности што ради овако важан посао који остаје за генерације иза нас  саговорник Спутњика био је неколико пута. Посебно радећи ћивот Светог Саве у Милешеви.

Каже да је тај његов рад видјело сигурно неколико милиона Срба за 22 године, нико се није пожалио.

Иконе у иконостасу радила је његова некадашња студенткиња Мирјана Нанут, која је радила и ћивот Светог краља Владислава у Милешеви.
Биће, наравно, цијела црква осликана, али кад се заврши облагање каменом. Блажић преко Спутњика позива народ да приложи, како би све било како треба, да, каже, остави нешто трајно.

- Један је дошао да приложи, дао је нешто новца, каже, све ће то ђаво да однесе, хоћу да имам то овде. Позивам људе да дођу у Бешеново и помогну изградњу. Тако помогну и себи, породици. Кад једног дана дођу моја три сина са њиховим синовима, рећи ће, ово је мој деда радио. Не треба им ништа више да би се васпитали у будућности.

Иако је позван да ради за новац, рад и таленат прилаже. Без надокнаде је урадио много споменика, па и ћивоте Светог Саве и Светог патријарха Максима у Пећкој патријаршији.

Да дамо, али да нас не тјерају

Игуман Арсеније не жели пред камере. Овај професор Новог завјета сматра да дјела треба да говоре. Љетњи распуст у Карловачкој богословији користи да уради што више за манастир.

Осмислио је и како убудуће може да буде посјећен, али и да се дјелимично финансира. У једном дијелу конака су посебне собе за терапију најљепшим звуком Фрушке горе, звуком пчела.

- Он планира да људи дођу овде да се лече. Ми смо сви "болесници" који у овај мир долазимо да лечимо душу - додаје вајар. Блажић позива и своје колеге да помогу обнову Бешенова:

- Могу да помогну радом, да дођу, бораве у миру и осликавају цркву кад за то дође време. Свима бих препоручио да нађу меру, колико можеш да даш манастиру, цркви, држави. Морамо да дамо држави нешто. Сувишак дајеш својој отаџбини, она не може да напредује ако ја радим само колико сам плаћен. Морамо да дамо мало више, не да нас терају, морамо сами.

За облагање Храма Светих Архангела потребно је око 40 тона камена, који се допрема из рудника са границе Македоније и Бугарске.

Игуман се нада да ће све бити завршено прилозима вјерника, а главни мајстор да ће бити конзервирана и камп кућица у којој је игуман, још увијек једини монах ове светиње, спавао док није изграђен први објекат новог манастира.

Коментари 0
Повезане вијести
Заборављени коријени: Манастир Петропавлов - Требиње (ВИДЕО) Заборављени коријени: Манастир Петропавлов - Требиње (ВИДЕО)
Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља
Пожар на обронцима Фрушке Горе, ватрогасци и полиција на терену Пожар на обронцима Фрушке Горе, ватрогасци и полиција на терену
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 4m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 27m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 0m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 57m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 48m
    0