Успјешна туристичка година, више од 100.000 ноћења

16.01.2020. 19:05
0
ИЗВОР: Срна

У протеклој години у Требињу је евидентирано 101.227 регистрованих ноћења, што представља увећање за осам одсто у односу на 2018. годину, чиме је настављено увећање обима туристичког промета, подаци су градске Туристичке организације.

Према свим параметрима, протекла година оцијењена је изузетно успјешном, саопштено је из Туристичке организације.

Број регистрованих ноћења домаћих туриста износи 30.145 или 30 одсто од укупног броја, а страних гостију 71.082 или 70 одсто.

Највећи број ноћења остварили су туристи из Србије са 15 одсто, затим Турске 12 одсто, Француске шест, Кине пет, Грчке четири и Шпаније 3,5.

Укупна искориштеност смјештајних капацитета у протеклој години, према прикупљеним подацима, износила је 12 одсто, док је дужина просјечног боравка била 1,53 дана.

Тренд увећања броја регистрованих лежајева настављен је и током 2019, тако да Требиње у ову годину улази са више од 2.700 регистрованих смјештајних јединица.

Гостима је на располагању смјештај у 16 хотела, три преноћишта, као и по два мотела, хостела и виле. Туристи се могу одлучити и за преноћиште у кампу или Ђачком дому, те у више од 90 регистрованих смјештајних објеката у приватном власништву.

- Пропорционално увећању броја регистрованих ноћења у 2019. години дошло је и до увећања износа прикупљене боравишне таксе, па је Туристичка организација града Требиња инкасирала 234.712 КМ, што је за око 55 одсто више него за 2018 - наводе из ове организације.

Као и претходних година, Требиње су лани у групама и индивидуално посјећивали туристи из свих дијелова свијета, а просторије Туристичког информативног центра посјетила су 21.373 туриста из 74 земље, при чему су највећи број забиљежили гости из Њемачке, Србије, Русије, Француске и Шведске.

Током протекле године, на граничним прелазима у близини Требиња /Клобук, Зупци и Иваница/ број евидентираних улазака износио је 946.139 лица и већи је за око шест одсто у односу на 2018. годину, када је било 890.101 лице.

Туристи су најчешће обилазили богато културно историјско насљеђе из различитих историјских периода: манастире, цркве, споменике, Стари град, Музеј Херцеговине, Перовића /Арсланагића/ мост, као и винске подруме, али и ресторане и конобе у чијој су понуди специјалитети националне кухиње.

Велики број посјета забиљежен је у спортско-туристичком комплеку "Град сунца", који је и ове године отварањем нових садржаја различитих намјена знатно допринио обогаћивању и проширењу туристичке понуде, те укупном повећању броја посјета и ноћења у Требињу.

Туризам у Требињу континуирано иде узлазном путањом са значајним процентима увећања обима туристичког промета, што овај град чини брзорастућом туристичком дестинацијом која резултатима у великој мјери доприноси увећању укупног туристичког промета у Републици Српској и БиХ.

Из градске Туристичке организације напомињу да ће и у текућој години реализацијом низа пројеката и различитих активности на промоцији Требиња као занимљиве турстичке дестинације створити предуслове за додатно унапређење и развој туризма како би се град на Требишњици још боље позиционирао на глобалном туристичком тржишту и оправдао епитет првог проглашеног туристичког мјеста у Републици Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Матуранти и професори обновили традицију: Меч у малом фудбалу за крај школе Матуранти и професори обновили традицију: Меч у малом фудбалу за крај школе
Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупјела (ФOTO) Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупј...
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 45m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 50m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 18m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 52m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    1h 57m
    0