Устоличење вјерски чин, не давати политичке примјесе

01.09.2021. 20:50
0
ИЗВОР: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије саопштио је да ће његовом планираном устоличењу у Цетињском манастиру присуствовати свештенство, представници црквених општина и неколико гостију, те да ће то бити искључиво вјерски чин коме не треба придавати никакве политичке ознаке.

Митрополит Јоаникије је у данашњем обраћању поводом недјељног устоличења подсјетио да је 56. епископ и митрополит ове светосавске митрополије која је установљена прије 800 година, а 41. митрополит црногорско-приморски који се устоличава у Цетињском манастиру.

- Ниједан континуитет у Црној Гори није толико јасан као овај, ниједно право није толико јасно и блиставо и непорециво као ово. Право на устоличење у овој светињи припада не само мени, него цијелом свештенству, монаштву и вјерном народу Митрополије црногорско-приморске- навео је владика.

Митрополит Јоаникије поручио је да, ако неко оспорава то право, а посебно они који се стално позивају на државу као њени заступници и чувари, то покуша путем закона и легитимних институција и процеса, који се могу тим поводом покренути.

Владика је истакао да жели да се очува мир и братска слога у Црној Гори.

-Устоличење митрополита је у овом случају искључиво вјерски чин и њему не треба придавати никакве политичке ознаке. У овој више него напетој ситуацији на Цетињу и у Црној Гори, ми смо жељели да максимално допринесемо миру и стабилности Црне Горе, да се не заподјева свађа и раздор међу браћом, посебно не на Цетињу- навео је митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Јоаникије је рекао да је због тога прихватио препоруке паметних и добронамјерних људи да овај скуп буде искључиво вјерског карактера, да се смањи, али да се никако не изгуби његова суштина.

-Биће свештенство, биће представници црквених општина и неколико гостију и то је све што се тиче нашега скупа. Али и поред те скромности, овај ће скуп бити и миран и благословен и надамо се да ће заиста се испунити наша жеља, да све прође мирно и да свако ко дође тога дана на Цетиње понесе мир у својој души, а не мржњу и рат- навео је митрополит Јоаникије.

Владика је подсјетио да је управо у Цетињском манастиру и хиротонисан уз благослов блаженопочившег митрополита Амфилохија, а руком патријарха српског Павла, прије пуне 22 године.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије навео је у поруци да у Црну Гору долази Његова светост патријарх српски Порфирије и позвао све да у миру и са радошћу дочекају угледне госте из других помјесних православних светих Божијих цркава, који долазе на устоличење.

- Долазе нам представници, архијереји Божији, из Јерусалимске патријаршије, из Руске православне цркве, Украјинске православне цркве, Руске заграничне цркве, Пољске православне цркве, Бугарске православне цркве, Православне цркве чешких и словачких земаља и Албанске православне цркве, може бити да ће доћи још неки други важни гости из других помјесних цркава- навео је владика.

Митрополит Јоаникије истакао је да жели да Цетиње буде град у који се радо долази, а не град који се због инцидената и разних проблема заобилази.

- Цетињски манастир је мјесто гдје се миримо и устоличење епископа, митрополита, треба да донесе мир и спокој и овоме светом храму и цијелом народу у Црној Гори. То је наша жеља- навео је митрополит црногорско-приморски у данашњем обраћању јавности писаним путем.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији
Митрополит Јоаникије: Срби - народ који зна да ствара и у најтежим временима Митрополит Јоаникије: Срби - народ који зна да ствара и у најтежим временима
Митрополит Јоаникије: Нека Бог подари слогу Митрополит Јоаникије: Нека Бог подари слогу
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    21h 44m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    19h 13m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    13h 27m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    18h 31m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    9h 39m
    0