Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена

31.03.2024. 13:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Управни одбор Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске усвојио је нови правилник о поступку утврђивања привремене спријечености за рад с циљем додатног унапређења области боловања и како би евентуалне злоупотребе овог права биле сведене на минимум.

Новим правилником јасно је прецизирано у којим случајевима породични љекар може да сам пропише боловање, за боловања до 30 дана, а у којим је неопходно мишљење љекара специјалисте одговарајуће гране медицине из здравствене установе која има уговор са Фондом, саопштено је из ове установе.

Фонд је уважио и сугестије послодаваца које се односе на прецизније остваривање права на боловање за дијагнозе за које је предвиђена максимална дужина боловања у укупном трајању од 28 дана.

Из Фонда су појаснили да, уколико осигураник у периоду од шест мјесеци због ових дијагноза буде на боловању више од 45 дана, код поновног отварања боловања потребно је да породични љекар осигураника упути на првостепену комисију.

Нови правилник, између осталог, дефинише да уколико се испостави потреба за даљим лијечењем, по истој дијагнози, након шест дана од закључивања боловања породични љекар ће осигураника одмах упутити на првостепену комисију ради оцјене потребе за поновном привременом спријеченошћу за рад.

Исто тако, породични љекари могу да прекину боловање и прије истека рока који је утврдила првостепена комисија уколико процијене да се здравствено стање побољшало, што се односи и на првостепену комисију, која исто може да прекине боловање и прије рока који је предложио љекар специјалиста одговорајуће гране медицине.

Правилник и даље прописује конкретне механизме контроле боловања, попут ванредне оцјене који имају за циљ да спријече покушај било какве злоупотребе овог права у пракси, наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да и даље остаје обавеза која је прописана Законом о обавезном здравственом осигурању о јављању породичном љекару сваких 15 дана док је осигураник на боловању, изузев болничког лијечења.

- У случају да се осигураник не јави, породични љекар даје оцјену да је способан за рад - навели су из Фонда.

Осигураник има право на жалбу у случају да није задовољан оцјеном првостепене комисије која је надлежна за прописивање боловања дужих од 30 дана, као и могућност приговора на оцјену породичног љекара када је ријеч о оцјени боловања, и то у року од 24 часа од дате оцјене надлежној првостепеној комисији за оцјену боловања.

- Суштина свих измјена је да прецизним дефинисањем поједноставимо примјену прописа у пракси, али и да свака евентуална злоупотреба права буде уочена правовремено и спријечена - истакли су у Фонду.

Из Фонда су навели да су први пут љекари запослени у примарној здравственој заштити и комисијама за оцјене боловања били чланови радне групе која је припремала Правилник, што потврђује намјеру Фонда да у сва нормативна рјешења укључује и здравствене установе, како би партнерски унаприједили примјену овог права у пракси.

У Фонду су подсјетили да боловања до 30 дана прописују љекари породичне медицине, а боловања дужа од 30 дана су у надлежности првостепене комисије.

Нови правилник ступа на снагу осмог дана од објаве у "Службеном гласнику Републике Српске".

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 40m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 24m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 37m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 51m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 43m
    0