Увоз и раст цијена млијека воде ка затварању фарми

31.01.2022. 10:34
0
ИЗВОР: Глас Српске

На тржиште БиХ у 2021. години увезено је млијека и млијечних производа у вриједности од скоро 175 милиона марака, што је за чак 81 милион више него што су домаћи мљекари пласирали у иностранство.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на домаће тржиште лани је увезено 53,53 милиона килограма млијека и млијечних производа у вриједности од 174,75 милиона марака. У истом периоду домаћи мљекари су извезли 79,82 килограма својих производа, а њихова вриједност износила је свега 93,94 милиона марака.

Мљекари истичу да је главни разлог зашто је количински више, а вриједносно мање извезено млијека и млијечних производа из БиХ тај што домаћи произвођачи извозе производе ниске вриједности.

- Ми извозимо јефтиније производе, односно пастеризовано млијеко у тетрапаку, а увозимо сиреве прерађевине, млијечне намазе и све остало што је скупо. Зато је разлика у количинском износу у корист нас, а вриједоносна у корист увозника - навео је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац.

Наводи да је у мљекарству ситуација све гора те да нема назнака да ће кренути узлазном путањом.

- Ова грана пада из дан у дан, што говоре и подаци да тренутно има свега 2.600 произвођача. Многи одустају јер не могу издржати све проблеме са којима се сусрећу. Храна за стоку је скупа, као и све остале комуналије, док је откупна цијена млијека 60 фенинга по литру и нема ни назнаке да би могла да буде повећана. У суштини имамо одговор ако нам се не свиђа откупна цијена, не треба се ни бавити производњом. Доћи ћемо брзо у ситуацију да ћемо имати новац, а да нећемо моћи узети хљеба, јер га неће бити - навео је Усорац.

Исти став дијели и први човјек Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић, који истиче да је сточна храна знатно поскупјела, а откупна цијена млијека није мијењана.

- Мљекаре у Српској, као и остале пољопривреднике, према садашњим показатељима, очекује веома тешка и неизвјесна година - навео је Маринковић.

Субвенције

Када је ријеч о субвенцијама за производњу млијека, Владимир Усорац је навео да је за те намјене у 2022. години предвиђено 75 милиона марака, колико је било и лани.

- И у том случају смо у неравноправном положају са мљекарима из ФБиХ, који дупло више производе - навео је Усорац.

Коментари 0
Повезане вијести
Стрмоглави пад цијена нафте у свијету у БиХ се једва осјети Стрмоглави пад цијена нафте у свијету у БиХ се једва осјети
Џудисти "Фамоса" успјешни на сениорском првенству Џудисти "Фамоса" успјешни на сениорском првенству
Цијена тоне пелета уз чекање на испоруку близу 1.000 КМ Цијена тоне пелета уз чекање на испоруку близу 1.000 КМ
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  21h 43m
  7
 • Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву?
  22h 53m
  4
 • Писма читалаца: Родитељи пишу петицију, директорици странка чува леђа
  23h 32m
  10
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  14h 48m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  21h 14m
  7