Вечерас документарни филм о чувару „Зејтинлика“

01.05.2021. 09:23
1
ИЗВОР: СРНА

Документарни филм "Чувар части и поноса – Ђорђе Михаиловић" премијерно ће бити приказан вечерас на РТРС-у, на дан када овај легендарни чувар спрског војничког гробља "Зејтинлик" слави свој 93. рођендан.

Филм је пројекат којег је урадило Представништво Републике Српске у Грчкој и бањалучка "Ворлд медиа", уз подршку Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је Срни да Ђорђе Михаиловић представља веома битну историјску личност за српски народ и да филм представља омаж њему.

- Снимљен је са жељом да се сачувају његов лик и дјело од заборава и то је било најмање што смо могли да урадимо за човјека који је посветио свој живот тако племенитом циљу. На овај начин чувамо и свједочење о српској голготи током Првог свјетског рата у борби за слободу - истакао је Клокић.

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић навела је да град Солун више од 90 година има част да у њему живи чувар части и поноса српског народа.

- Носећи славну и тешку историју српског народа на својим леђима, породица Михаиловић је три генерације чувар историје коју, осим Срба, поштују и Грци. Пролазећи свакодневно поред овог светог мјеста, једини страх који сам имала био је да ова прича о историји и родољубљу остане неиспричана -  рекла је Јовановићева.

Она је додала да јој је, управо из тог разлога, изузетно задовољство што ће сви они који нису у могућности да посјете Зејтинлик, бар на тренутак, кроз овај документарни филм, имати прилику да доживе јединствено искуство као што је разговор са једном од живих легенди Ђорђем Михаиловићем

На РТРС-у филм ће бити емитован у 21.00 час. Уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, исти дан у 17.10 часова биће приказан и на другом програму Радио-телевизије Србије, а видјеће га и гледаоци још 30 локалних и регионалних телевизија широм Србије.

Филм ће бити приказан и у Грчкој, као и у свим земљама гдје Република Српска има представништва, дипломатске представнике, као и удружења.

Премијера филма "Чувар части и поноса" требало је да буде одржана 15. септембра 2020. године, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, али је помјерена због ситуације са пандемијом вирусом корона, а уколико ситуација дозволи премијера ће бити одржана ове године у Грчкој, односно у Солуну.

Легендарни чика Ђорђе Михаиловић, вишедеценијски чувар и водич кроз српско војно гробље Зејтлинлик, је трећи у својој породици који је обављао овај важан посао, након свог оца Ђуре и дједа Саве.

Ђорђе је готово 60 година одржавао гробље на којем почива више од 8.000 погинулих припадника српске војске у рату.

Због старости, он се повукао прије неколико година и сада његов посао обавља Предраг Недељковић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 01.05.2021. 15:24
    Svaka cast jednom takvom patrioti i rodoljubu srpskog naroda,a herojima ratnim vjecni mir i pokoj dusi.
Повезане вијести
Ђорђу Михаиловићу биће постављена спомен-биста на Зејтинлику Ђорђу Михаиловићу биће постављена спомен-биста на Зејтинлику
Солунски фронт је велика жртва и Срба западно од Дрине Солунски фронт је велика жртва и Срба западно од Дрине
Објављен документарац “Од Јасеновца до Олује” Објављен документарац “Од Јасеновца до Олује”
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    10h 54m
    0
  • Слани мафини
    20h 15m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    22h 10m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    20h 4m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    14h 33m
    3