Велика ауто-литија кренула из Београда ка Пријепољу (ВИДЕО)

23.08.2020. 09:09
0
ИЗВОР: СРНА/СРБИН.инфо

Из Београда је јутрос ка граници са Црном Гором кренула ауто-литија у знак подршке српском народу у Црној Гори и њиховој борби за светиње Српске православне цркве.

Прије почетка ауто-литије, која иде ка Манастиру Светог Илије у Јабуци код Пријепоља, служен је молебан.

Учесници литија носе мајице и пароле са натписима који су обиљежили и литије у Црној Гори - "Не дамо светиње", "Црна Гора - Србија, једна фамилија", као и заставе Србије и иконе.

Предсједник Савеза Срба из Црне Горе у Србији Жељко Чуровић рекао је да ће се ауто-литији из Београда придружити ауто-литије из Новог Сада, Врбаса и других градова, те да ће се сви у једну литију спојити у Прељини како би заједнички преко Ужица и Нове Вароши стигли у Пријепоље.

- Очекује нас велика радост да се окупимо и пружимо подршку нашој браћи у Црној Гори и да не дамо светиње - рекао је Чуровић за "Спутњик".

Он је нагласио да учесници ауто-литије носе само национална и вјерска обиљежја и да нема страначких парола ни политиканства.

У Црној Гори посљедњих седмица грађани ауто-литијама изражавају подршку СПЦ и негодовање због усвајања спорног Закона о слободи вјероисповијести, након што су им власти због пандемије вируса корона забраниле литије и окупљање око светиња.

 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 1m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    4h 25m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    19h 9m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    4h 19m
    0
  • Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
    21h 25m
    0