Вирус удара и на најмлађе

12.01.2022. 09:26
0
ИЗВОР: Глас Српске

Експлозија броја заражених након празника није заобишла ни најмлађу популацију па је у првим данима јануара ове године вирус корона потврђен код пет пута више дјеце и тинејџера него што је то било почетком прошле године.

Према извјештајима Института за јавно здравство Републике Српске, у периоду од 31. децембра до 11. јануара ове године вирус корона потврђен је код 2.514 особа, од чега је чак 123 дјеце и тинејџера. У истом периоду прошле године зараза је потврђена код 26 дјеце и младих.

Да се слична ситуација догађа и у свијету, показују подаци из САД и европских земаља, према којима број регистрованих случајева вируса корона у узрасту до 18 година константно расте и у апсолутним цифрама и по учешћу у укупном броју обољелих. Удружење педијатара Србије наводи да је у периоду када је био доминантан делта сој вируса, запажен пораст броја обољеле дјеце у односу на претходни талас, а да ће омикрон сој захватити још већи број младих.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић казао је за “Глас Српске да је било очекивано да ће доћи до пораста заражених у цијелом региону, с обзиром на то да је било доста масовних окупљања.

- Клиничке слике заражене дјеце су разнолике. Углавном су и даље блаже. С обзиром на велики број обољелих, који ће се у наредном периоду сигурно повећавати, видјећемо како ће се ситуација даље развијати. Нико од нас не зна до којег ћемо броја доћи - рекао је Бокоњић. Додао је да сваки нови талас прво резултује великим бројем обољелих па притиском на “ковид” амбуланте, а онда и на болнице.

- Велики је број заражених и очекивано је да буде хоспитализованих, али гледајући процентуално, сада је и до девет пута мање оних који имају тешку клиничку слику него што је то било у неком ранијем периоду. Надам се да ће тај алгоритам слиједити и код дјеце. Евидентно је да ће бити више заражене дјеце, јер омикрон се лако шири, али са друге стране надам се да нећемо имати тешке клиничке слике - рекао је Бокоњић.

Он је објаснио да се за повећан број заражених може приписати више фактора.

- Велика окупљања за Нову годину, скијашка сезона и пуно људи на истим мјестима допринијели су већем броју заражених. Затим, непридржавање мјера нам постаје проблем, јер их све мање људи поштује. А разлог је и сам омикрон, који се веома брже шири од делта варијанте - рекао је Бокоњић.

Додао је да тренд раста заражених није примјетан само код нас него и у свим околним земљама, због чега је потребно вакцинисати се.

- Ако гледамо болнице у овом дијелу Српске, у њима леже углавном невакцинисани - рекао је Бокоњић.

Препоруке

И из домова здравља широм Српске упозоравају да се ситуација са вирусом корона знатно погоршала након новогодишњих и божићних празника.

Да би било избјегнуто дуготрајно чекање и оптерећење здравствених радника, из Дома здравља Бијељина препоручују пацијентима који имају лакшу клиничку слику да остану у својим кућама и изолују се, узимају симптоматску терапију - топли напици, витамин Ц, витамин Д три и цинк, а са породичним љекаром треба да буду у телефонском контакту.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 18m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    19h 32m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 22m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    9h 47m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    20h 37m
    0