Вирус вратио стару славу пијаци: Сви сада купују домаће и избјегавају велике маркете (ФОТО)

05.05.2020. 18:26
0
ИЗВОР: RINA

Појавом великих супермаркета и бројних бенефиција које су ту понуђене приликом куповине, пијаца у Краљеву у задњих двадесетак година изгубила је свој сјај.

Када је коронавирус почетком марта завладао цијелим свијетом па и нашом земљом, многи произвођачи пољопривредних производа предвиђали су пијацама "црне дане", нарочито послије одлуке о њиховом привременом затварању.

 Међутим, само неколико дана рада краљевачке пијаце, након поновног отварања, изненадило је чак и ријетке оптимисте јер зарада је и више него одлична.

- Сваког дана сам на пијаци и нема купца који прво не пита да ли је воће и поврће наше, из наших пластеника и воћњака, из ког је села,да ли је прскано. Готово преко ноћи људи су почели да више воде рачуна о свом здрављу,првенствено – шта једу. Мислим да ће ова страшна болест, донети бар једну добру ствар а то је да сви почну да више брину о свом здрављу. Почеће да схватају да су у природи и селу највеће благодети, нараочито у здравој храни,води и ваздуху - каже Виолета Стевановић из Рибнице код Краљева.

Исто мишљење дијели и Михаило Рибаћ из Врдила. Он каже да је имао десет пута више пројиног брашна и српског бијелог лука "Сремца" и "Босута" све би плануло за пар дана.

Невјероватна тражња домаћег бијелог лука

Слика

- Наш бели лук се добро продавао и преко зиме по цени од 800 динара за килограм,али ових дана потражња је невероватна. Највише се тражи за сетву и имам утисак да су овог пролећа баште орали и сејали и они који су се са селом давно поздравили - истиче Михаило.

Производи за које су потрошачи сигурни да су "наши", односно домаћег поријекла, најбоље се продају иако су цијене у односу на оне прије епидемије и прошлогодишње, у просјеку веће 20 одсто.

- Десет година сам на краљевачкој пијаци, продајем расад из сопствене производње и никада продаја није била боља него сада. Искрено био сам задовољан да покријем трошкове производње али, по свему судећи, сезона ће бити изнад очекивања. Људи искључиво траже расад проверен на српској њиви и башти - прича Јован Бугариновић, расадничар из Вранеша код Врњачке Бање.

Без цвијећа се не може

Слика

Уочи почетка сезоне највећа брига притискала је цвјећаре. Размишљали су, коме је до цвијећа кад свако брине да сачува здравље и да кроз епидемију прође са што мање посљедица, али и овим произвођачима посао иде одлично.

- Деценију и по сам с породицом у овом послу и први пут сам озбиљно стрепео од великих губитака јер сам у својим пластеницима на почетку сезону имао више од 250.000 биљака, односно разних цветова. С обзиром на укупно стање пријатно сам изненађен. Ваљда има истине у томе, што често чујем од својих купаца, да ће се пре одрећи неких других потреба и задовољстава зарад цвећа које ,како истичу, враћа расположење и јача вољу и у тешким временима. Ово садашње је баш такво - казује Горан Јоковић, један од највећих произвођача цвијећа у Србији.

Ништа неће бити као прије

Слика

Агроном Драгутин Јевтовић, менаџер у Јавном предузећу "Пијаца" Краљево, свакодневно прати пијачна дешавања која су, како признаје, и њега изненадила без обзира на искуство.

- Догађају се невероватне ствари и делим мишљење свих оних који тврде да после ове епидемије ништа неће бити као пре. Уверен сам да ће производња здраве хране бити један од приоритета,не само државе него и сваког појединца. Гледам шта се купује, с колико пажње бира, а то што се купује једино без икаквог ризика може да се нађе у сеоским домаћинствима, истина све старијим и ређим,и наравно - пијацама. Добро је да из свега овога што је и нас снашло извучемо добре поуке - оцјењује агроном.

Коментари 0
Повезане вијести
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 27m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 11m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 56m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 38m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 57m
    0