Вишковић о новом задужењу Српске "Не знам зашто се толико потенцира ово питање"

09.06.2023. 17:43
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је каматна стопа од 6,1 одсто по којој се Српска задужује емисијом обвезница у јуну у овом тренутку реална и да се не би ишло у емисију обвезница да за њих већ нема купаца.

Каматна стопа је онолика колико је трентуно на берзама и тржишту капитала, рекао је Вишковић након заједничке сједнице влада Српске и Федерације БиХ у Бањалуци.

Он је истакао да су пуно јаче економије које су излазиле на тржиште капитала плаћале камате чије су стопе имале двоцифрене износе.

Вишковић је истакао да се све ради по одлукама Народне скупштине Српске из новембра прошле године, да ништа није тајна и да се задужење Републике Српске неће промијенити ни за један промил.

– Не видим зашто се неко толико брине о Републици Српској, има ко да се брине, то је Влада Републике Српске, министри, радимо у складу са законом. Не знам зашто се толико потенцира ово питање, видите ја сам опуштен кад разговарам на ту тему – рекао је он новинарима.

Подсјетио је да планирана задужења за ову годину износе 1,12 милијарди КМ. Навео је да Српска има историјски минимум дуга гдје је укупан јавни дуг 41,1 одсто од БДП, а унутрашњи 34,5 одсто од БДП.

Подсјетимо, Влада Републике Српске усвојила је данас двије одлуке о емисији 75.000 обвезница Републике Српске јавном понудом.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска уводи фемицид у законодавство Република Српска уводи фемицид у законодавство
Сутра Дан жалости у Српској Сутра Дан жалости у Српској
Просјечна нето плата у августу 1.286 КМ Просјечна нето плата у августу 1.286 КМ
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  11h 23m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  13h 12m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  17h 54m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  15h 48m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  7h 44m
  0