Вишковић о новом задужењу Српске "Не знам зашто се толико потенцира ово питање"

09.06.2023. 17:43
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је каматна стопа од 6,1 одсто по којој се Српска задужује емисијом обвезница у јуну у овом тренутку реална и да се не би ишло у емисију обвезница да за њих већ нема купаца.

Каматна стопа је онолика колико је трентуно на берзама и тржишту капитала, рекао је Вишковић након заједничке сједнице влада Српске и Федерације БиХ у Бањалуци.

Он је истакао да су пуно јаче економије које су излазиле на тржиште капитала плаћале камате чије су стопе имале двоцифрене износе.

Вишковић је истакао да се све ради по одлукама Народне скупштине Српске из новембра прошле године, да ништа није тајна и да се задужење Републике Српске неће промијенити ни за један промил.

– Не видим зашто се неко толико брине о Републици Српској, има ко да се брине, то је Влада Републике Српске, министри, радимо у складу са законом. Не знам зашто се толико потенцира ово питање, видите ја сам опуштен кад разговарам на ту тему – рекао је он новинарима.

Подсјетио је да планирана задужења за ову годину износе 1,12 милијарди КМ. Навео је да Српска има историјски минимум дуга гдје је укупан јавни дуг 41,1 одсто од БДП, а унутрашњи 34,5 одсто од БДП.

Подсјетимо, Влада Републике Српске усвојила је данас двије одлуке о емисији 75.000 обвезница Републике Српске јавном понудом.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској све више младих људи који дарују крв У Српској све више младих људи који дарују крв
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Априлска пензија 30. априла Априлска пензија 30. априла
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    19h 38m
    12
  • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
    22h 42m
    0
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    14h 22m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    13h 35m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    15h 43m
    1